Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: ВМЗ-Сопот се води умишлено към несъстоятелност

| обновено на 16.07.15 в 15:21
Снимка: Анастасия Бакалска

ВМЗ-Сопот се води умишлено към несъстоятелност, с цел да се смени собствеността на дружеството, заявиха от КНСБ.
Федерацията на синдикатите от военно-промишления комплекс смята, че няма да има възможност да се изплатят заплатите и осигуровките на 2500 оръжейници и ще бъдат загубени трайни работни места, защото ръководството се оправдава с липса на средства за ремонт, необходим за производството. От КНСБ прогнозират, че след два-три месеца ВМЗ ще изпадне в производствено-технологичен и финансов колапс, но това може да бъде спряно с ново и професионално ръководство на дружеството, се посочва в позицията.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви, че засега не планира смяна на ръководството на ВЗМ-Сопот. Той е запознат с предупреждението на КНСБ, което е представено на вчерашната им среща с премиера. Министър Лукарски е поискал проверка, която е свързана с конкретните забележки на синдикатите при стартиране на площадката в Иганово.
Синдикатите имат конкретни забележки, които ще бъдат отстранени. Ще изчакат това, което ръководството им е дало като срок за работа на цялата площадка в Иганово и напрежение няма да има. Общо взето това е нещото, което сме обсъждали вчера със синдикатите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тараклийският държавен университет става структура на Русенския университет ''Ангел Кънчев''

Вече има проект за Националната детска болница, а почистването на терена, на който трябва да бъде изградена, върви по-бързо от планираното. Това заяви преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Димитър Главчев. Той посочи, че друг приоритет на кабинета възможно най-бързо да бъдат изплатени компенсации на хората, които пострадаха..

публикувано на 07.08.24 в 18:08

Овладян е източният фронт на пожара в планината Славянка на наша територия

Източният фронт на пожара в българската територия на планината Славянка е овладян. В Гърция обаче продължават да се възпламеняват огнища, които бързо прехвърлят границата. Горски служител пострада по време на гасенето в биорезервата Алиботуш. Сухо дърво е паднало върху ръката му. Той е със счупен пръст и след преглед в болнично заведение му е..

публикувано на 07.08.24 в 17:54

Израел нареди на палестинците се евакуират от северната част на Ивицата Газа

Израелските сили издадоха нови заповеди за евакуация на палестинците в северната част на Ивицата Газа. Боевете там продължават, въпреки че Израел се подготвя за очаквано нападение на север от Иран и от проиранската ливанска групировка "Хизбула" след убийството на преди седмица в иранската столица Техеран на лидера на палестинската терористична..

публикувано на 07.08.24 в 17:42
Украински военнослужещи стрелят с противотанков гранатомет SPG9 на позиция на фронтовата линия близо до Часив Яр в Донецка област, Украйна, 06 август 2024 г.

Хиляди руснаци бягат от районите на Курска област по границата с Украйна

Хиляди жители на руската Курска област бягат от районите по границата с Украйна, където вчера навлязоха украински войски, съобщава Франс прес. Голяма битка на украинската граница Операцията, за която Киев пази пълно мълчание, се превръща в най-мащабното нахлуване на руска земя, откакто преди 30 месеца Владимир Путин прати армиите си..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Среща у нас по предоговаряне на споразумението между "Боташ" и "Булгаргаз"

Представители на турската енергийна компания "Боташ" ще посетят идната седмица България за преговори с "Булгаргаз" по въпроса за предоговаряне на споразумението между двете компании. Това е била една от темите, обсъдени от министъра на енергетиката Владимир Малинов и турския му колега Алпарлслан Байрактар на среща в Истанбул. По-рано тази година..

публикувано на 07.08.24 в 17:12

Пътят София - Русе е затворен заради задимяване в участъка Плевен - Бяла

Заради задимяване от пожар е спряно движението по пътя Плевен - Бяла, в участъка от разклона за Гривица до разклона за Буковлък.  Обходният маршрут е през общинската пътна мрежа на Плевен. Пожар край Плевен е причината за промененото движение. Няма опасност за населени места, пет екипа продължават с гасенето на огъня, обясни  Станислав..

публикувано на 07.08.24 в 17:05
Учение на украинската полиция и национална гвардия

Кабинетът разреши наши военни да обучават украински на територията на страни от НАТО

Кабинетът разреши на български военни да обучават украински военни на територията на страни членки от НАТО.  С приемането на решението страната ни дава ясен знак за ангажираността си в подкрепата към Украйна, отстояване на евроатлантическите ценности и затвърждаване на своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир..

публикувано на 07.08.24 в 17:01