Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново отбеляза 178-ата годишнина от рождението на Васил Левски

Снимка: Катя Чорова - кореспонднент на БНР във Велико Търново

Във Велико Търново тази вечер беше чествана 178-ата годишнина от рождението на Васил Левски. В общоградското поклонение пред неговия паметник участва почетен караул от Националния военен университет "Васил Левски".

Общоградското поклонение започна с поетична композиция, наречена "Времето е в нас".

В слово за Апостола на свободата началникът на Националният военен университет "Васил Левски" бригаден генерал Пламен Богданов каза:

Левски не написа оди за България. Той не каза като Раковски, че няма нищо по свято за човек от човечеството. Не се просълзи като Каравелов пред своето отечество любезно. Не изпя вдъхновени песни като Ботев. Той просто по човешки изрази своята синовна обич към България, като се бори и умря за нейното бъдеще.

С военен ритуал пред паметника бяха поднесени венци на признателност. Почетният караул курсанти премина в тържествен марш пред паметника на Васил Левски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сливен отбеляза 178 години от рождението на Левски

С възпоменателна церемония в Сливен днес бе отбелязана 178-та годишнина от рождението на Васил Левски . Церемонията се състоя пред паметника на Апостола на едноименния площад в града в присъствието на общинското и на областното..

публикувано на 17.07.15 в 13:55

Поклон пред Левски на паметника в Пловдив

Пловдив отбеляза 178 години от рождението на Васил Левски.  На централната алея на Бунарджика, пред паметника на Апостола, венци и цветя поднесоха представители на местната власт, политически и обществени организации и признателни пловдивчани.  В..

публикувано на 17.07.15 в 12:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Би Би Си планира съкращаване на 155 работни места

Би Би Си обяви планове за съкращаване на 155 работни места като част от по-широка стратегия за съкращаване на разходите от 700 милиона паунда.  Ходът ще спести 24 милиона паунда на корпорацията. Би Би Си изпитва все по-големи трудности да покрие..

публикувано на 16.10.24 в 04:15

В Кипър започва ваксинационната кампания срещу Covid-19 и сезонния грип

В Кипър започва ваксинационната кампания срещу Covid-19 и сезонния грип, обяви здравното министерство. То предоставя безплатни ваксини срещу двата вируса, като всички здравноосигурени на възраст над 6 месеца имат право на тях, но с приоритет ще са..

публикувано на 16.10.24 в 04:10

Правителството отпусна близо 300 хил. лева за транспорт на ученици от Украйна

Служебното правителство отпусна близо 300 хиляди лева, за да могат ученици от Украйна със статут на временна закрила да ползват безплатен транспорт до училище през цялата учебна година.  Най-голям брой украински деца у нас се обучават в областите Бургас и..

публикувано на 15.10.24 в 21:50
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Обявиха началото на задължителна евакуация от украинския град Купянск

Ръководителят на военната администрация на украинската Харковска област Олег Синегубов обяви началото на задължителна евакуация от град Купянск.  "Днес взехме решение за задължителна евакуация от град Купянск и още три общини, които се намират близо до..

публикувано на 15.10.24 в 21:29
Бенямин Нетаняху

Нетаняху е заявил, че страната му е против едностранно примирие в Ливан

В телефонен разговор с френски япрезидент Еманюел Макрон премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е заявил, че страната му е против "едностранно примирие в Ливан".  Това предаде Франс прес, като цитира комюнике на пресслужбата на израелското правителство...

публикувано на 15.10.24 в 20:43
Мигрант слиза след от кораба на италианската неправителствена организация Emergency`s Life Support в пристанището на Неапол, Южна Италия, 1 август 2024 г.

Споразумението за прехвърляне на имигранти от Италия в Албания влиза в действие

Споразумението за прехвърляне на нередовни имигранти от Италия в Албания влиза в действие утре - тогава на албанския бряг се очаква да акостира кораб с първата група кандидати за убежище.  Джорджа Мелони приветства "смелата" мигрантска сделка с..

публикувано на 15.10.24 в 19:43