Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открито огнище на бруцелоза

Снимка: БГНЕС

Огнище на бруцелоза е било открито в град Рила, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните в Кюстендил. Заболяването е било потвърдено с лабораторни проби при 15 кози от три стопанства в града, след като е бил регистриран случай на заболял човек.

Заради установените случаи на бруцелоза днес извънредно ще заседава областната епизоотична комисия. Вече са наложени първоначалните мерки на заразените животновъдни обекти, като на заседанието днес ще бъде приети и други действия, за да не се допусне разпространяване на заболяването.

На този етап няма регистрирани други болни от бруцелоза хора, съобщават от Агенцията по храните, като припомят, че хорага могат да се заразят от тази болест при контакт с болни животни или необработени продукти от тях. Бактериите-причинители се откриват в млякото и месото. Затова инфектирането на човека става най-често при консумиране на заразени или замърсени продукти.

При хората за лечението, което е продължително и трудно, се използват антибиотици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.