Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна епизоотична комисия заседава в Кюстендил, във връзка с констатиран случай на заболяването бруцелоза в град Рила

Снимка: архив

Заболяването е било потвърдено на 27 този месец, в три животновъдни обекта в град Рила, каза д-р Емил Гъгнев от местната Агенция за безопасност на храните. Той посочи, че са наложени безсрочни за момента възбрани за използване на мляко, млечни продукти и продукти от животински произход за човешка консумация на територията на град Рила. Забранено е и движението на животни от и към града. Продължава и епидемиологичното проучване за изясняване на източника на заразата. 

 От утре ще започне и унищожаването на всичките 15-те животни /кози/, с положителни резултати до момента. От утре започва и серологично изследване на всички животни в град Рила, а постепенно в проучването ще бъде обхваната цялата община, казаха още от Агенцията. Всички животни, които покажат положителна реакция от серологичния тест ще бъдат подлагани на евтаназия, допълниха специалистите.

"Засега няма информация за това как се е появила заразата. Най-често това се случва чрез внасяне на животни от други региони или от съседни страни. В Гърция това заболяване съществува от няколко години, както и в Македония. Не е изключено животни да се прекарани незаконно от съседните страни и да са станали причина за заболяването", каза още д-р Гъгнев. Той посочи, че няма затворено млекопреработвателно предприятие в региона и уточни, че термичната обработка на млякото унищожава бактерията.

До този момент има само един случай на заболял от бруцелоза човек - собственик на ферма за биволи, казаха от Регионалната здравна инспекция  в Кюстендил. Според д-р Красимира Панчева от РЗИ, пациентът получил оплаквания още през м. април. Той е търсил помощ от специалисти и е бил лекуван за пневмония. След като е лекуван в Благоевград, мъжът е бил насочен за лечение в лаборатория за особено опасни инфекции в София, където е било установено заболяването. Пациентът е заявил, че не консумира продукти от собствената си ферма. Консумирал е такива от търговската мрежа и от собствено производство - на свои съседи. От РЗИ днес са изпратили за изследвания нови девет проби на хора от град Рила, които ще бъдат готови в понеделник. "От години не е имало подобно заболяване в региона, с изключение на случай, внесен в Бобов дол от Гърция", казаха още от инспекцията.

От Агенцията по храните посочиха, че последното изследване за бруцелоза в региона е правено през  октомври миналата година, когато всички проби са били отрицателни. По мнение на агенцията заразяването е станало след март тази година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.