Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробите на още двама души от град Рила са показали положителни резултати за заболяването бруцелоза

Снимка: архив

Пробите на още двама души от град Рила са показали положителни резултати за заболяването бруцелоза. Това съобщи д-р Динко Динев от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Пациентите са били изследвани за заболяването, след като са постъпили за лечение в здравни заведения.

След доказването на първия случай, сега при такива симптоми пациентите, особено от този район се изследват и за бруцелоза, уточни Динев. Той каза, че пробите за двата нови случаи са били взети през миналата седмица.

Все още не са готови резултатите на другите девет души от Рила, които вчера са били изпратени за анализ в София. Те ще бъдат ясни най-рано утре, но по данни на Националния център по заразни и паразитни болести, най-вероятно пробите също щели да се окажат положителни.

От РЗИ в Кюстендил казаха, че от днес в района на Рила е обявен взрив за заболяването бруцелоза. От днес, по данни на Агенцията за безопасност на храните в Кюстендил, в Рила започна серологично изследване на всички животни, а тези, които покажат положителна реакция от серологичния тест, ще бъдат подлагани на евтаназия. От днес започва и унищожаването на доказано болните животни.

За град Рила са наложени и безсрочни за момента възбрани за използване на мляко, млечни продукти и продукти от животински произход за човешка консумация на територията на град Рила. Забранено е клането и движението на животни от и към града. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.