Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"По-добро полугодие за българските компании", пише на първа страница Капитал дейли, като се позовава на отчетите на публичните дружества. Много от тях излизат и на печалба за първите шест месеца на годината след загуба за същия период на 2014 г. Вестникът пише още, че от всички държавни енергийни дружества НЕК е единственото, което не публикува финансовия си отчет за шестмесечието, както изисква законът.

"Аут сме от компенсации за руското ембарго", е водещото заглавие на Дума. Страната ни не може да се възползва от мерките на Европейската комисия, защото те били неприложими при нас поради спецификата на млечното ни производство, са мотивите на Брюксел.

"ГЕРБ е на път да бламира и болничната реформа на Москов", предупреждава вестник Сега и пояснява, че депутатите от управляващата партия са предложили промени, които обезсмислят основните идеи на Закона за лечебните заведения след съдебната реформа, предложена от Реформаторския блок.

"ГЕРБ си осигури дълъг мандат още преди вота, ДПС отне на реформаторите ролята на прозападния партньор в кабинета", твърдят социолози от институт "Иван Хаджийски", пише Стандарт.

"МВР уверено крачи назад към епохата на Тодор Живков", констатира вестник Труд и допълва "Милиционерщината плъзна из кварталите". Патрули на "Охранителна полиция" обикалят кварталните улици със стоп палки, за да спират шофьорите с оправданието "Имаме акция". Според МВР някои от служителите им проверяват сигнали за кражби на коли.

Телеграф информира, че букварите на първокласниците тази година ще са изработени от специална хартия, която ще може да се пере и да се глади. Друга новост е появата на тенисиста Григор Димитров в учебниците за четвърти клас по предмета "Човек и общество".

Председателят на временната комисия в парламента за състоянието на енергетиката Валери Симеонов заявява в интервю за Труд, че ще сигнализира прокуратурата за установените от комисията нарушения в енергетиката.

"Вместо да се заеме с тежките реформи, правителството си отвори безсмислен фронт срещу бизнеса", пише в анализ на вестник Сега по повод конфликта управляващи – бизнес заради повишените цени на тока.

"Неграмотност мъчи реформаторите", пише на първа страница Земя по повод поредното писание на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев в социалните мрежи, в което е написал с грешка думата фланелка. Кънев, който е в дългосрочна командировка в САЩ, бил подложен на подигравки и критики от потребители на "Туитър".

24 часа излиза с водещо заглавие "Заради огромното предлагане килограм розови домати на едро се предлага за 50 стотинки, но се очаква поскъпване". Вносът бил виновен за ниската цена.

Монитор публикува репортаж от проверките на пазара в Пловдив. "Акция "таен клиент" накарала доста от търговците по сергиите да избягат. Те теглят продукцията си с евтини китайски електронни кантари и така ни удрят в кантара, смятат специалисти метролози.

20 полицаи и ловци търсят изчезнал от няколко дни мъж в Средна гора, пише 24 часа. Петър Желязков от Пловдив се скарал с приятел и заявил да не го търсят, преди да изчезне.

"Ирански туристи напират за морските ни курорти", заявява, в интервю за Монитор, доц. д-р Стоян Маринов, декан на Икономическия университет във Варна.

"Би Би Си излъчи реалити шоу от Слънчев бряг", пише Стандарт. Родители гледат тайно как децата им се напиват, докато са на почивка у нас. Поредицата на трети канал на Би Би Си се нарича "Слънце, секс и недоверчиви родители".

"Климатикът пали война в офиса, спорът за температурата намалява продуктивността на служителите", констатира, на първа страница Новинар. Пак "Новинар" информира, че перфектният отпуск трябва да е 20 дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35