Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От петък до неделя (7- 9 август)

Копривщица приема хиляди гости, които стават участници и зрители на събора в м. „Войводенец“

Снимка: Архив
От 7 до 9 август близо половин милион души се очаква да се стекат в местността „Войводенец“, а причината както се досещате е традиционният събор на народното творчество в Копривщица. Това е 11-о по ред издание на прочутия по цял свят форум, събиращ професионални и аматьорски състави, певци, разказвачи и всякакви други майстори на българския фолклор.

Иначе съборът в Копривщица ще празнува 50 години. Самите участници сега ще са над 12 хиляди, а през годините най-голям интерес освен за нас, българите, съборът провокира у японци, американци, шведи. Специално за събора са идвали туристически групи от Австралия, Южна Америка, Африка и дори от Аляска. А местата за настаняване са разпродавани месеци преди това.

Нека припомним и това, че началото на надпяванията в Копривщица е поставено през 1965 година от известния изследовател на българския фолклор проф. Райна Кацарова - Кокудова. Изборът на мястото също не е случаен. Градът-музей пази жив спомена за важни исторически събития от Възраждането, съхранени са красивите къщи от тази епоха, както и църкви, училища… Там са родени и десетки бележити българи - поети, писатели, революционери. Копривщица се намира на 110 км източно от столицата. Основните естради за събора се строят в местността „Войводенец”, над града. В разцвета си фестивалът е събирал над 20 000 изпълнители от читалищата от всички фолклорни области на страната, участвали са и славянски комитети от цял свят.

Съборът в Копривщица има конкурсен характер. Подборът на самодейните изпълнители се извършва на предварителни прослушвания, провеждани на регионален принцип. Победителите в този първи етап получават правото да покажат своето майсторство на „Войводенец”. Организатори по традиция са Министерството на културата и община Копривщица.

Както си му е редът, когато се очаква струпване на толкова много хора на едно място, има изработени и специални правила, които ще се предоставят на гостите. Осигурени са също така бюра за обмен на валута, медицински екипи в града и до сцените, за по-възрастните участници е осигурен и транспорт до „Войводенец”.

Предвидени са места за временни автогари и пространства за паркинги. Най-нетърпеливите гости са осигурили нощувките си още преди година и половина. Още тогава хотелите са били запълнени за времето на събора. Организиран е и голям палатков лагер.

Предлагаме ви да се върнем със звукова картина към предходното издание на събора в Копривщица, когато изключително впечатление направи 8-годишната певица Вероника Начева от Златица.

Днес Вероника има и множество изяви в телевизионни и радио предавания, носителка е на награди от различни конкурси.

Чуйте повече в репортажа... 

Юбилейното издание на събора в Копривщица ще премине под личния патронаж на Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО.
Между другото, очаква се и съборът да бъде вписан като световно културно наследство под закрилата именно на ЮНЕСКО.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Десислава Стефанова: Хоровото пеене е и наслада, и терапия

На 7, 8 и 9 август Копривщица ще бъде огласена от песните на стотици наши и чуждестранни певци, които са в плен на българския фолклор. Без да участват в състезателната програма, но със специален поздрав за домакините и всички присъстващи, на сцената за..

публикувано на 05.08.15 в 16:44