Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет български творци на Националните есенни изложби

Започнали през 1967 г., Национални есенни изложби в Стария Пловдив устояват във времето, утвърждават се като един от най-престижните художествени форуми в национален мащаб и са представителна платформа за българско изящно изкуство. 

Основна цел на събитието е чрез широко обществено и професионално фокусиране да инициира актуални и стойностни представи за визуално изкуство, да представя най-доброто от съвременните тенденции в живописта, графиката и скулптурата, като при това отделните изложби остават самостоятелни и в същото време са подчинени на цялостна концепция.

За трета година изложбите се селектират и организират от арт-директора доц. д-р Галина Лардева. 

Те се обвързват в единен кураторски проект, чрез който да се представят тенденциите в съвременното българско изкуство. През 2015 г. форумът носи заглавието "Ан пасан / En passant". В него ще се представят произведенията на девет селектирани български автора, работещи в страната и чужбина.

СнимкаАн пасан е концепция, която избира да мисли изящните изкуства като територия на преминаването: взаимно преминаване между различни визуални образи, но и също между обекти и субекти на изкуството. 

Тази постановка създава пластове на обща сетивна нагласа между шахмата и визуалните образи. Както съвременните създатели на образи, така и техните възприематели разполагат творческата комуникация в неустойчивото. 

Произведенията от "Ан пасан" търсят териториите на нефиксираното, на пробляскващото и губещото се, на редуването между сепване и потапяне в монотонност, на оттеглилото се от еднопосочни каузални зависимости внушение. Така създаването и разбирането на изкуството се развива между на предварителните артикулации и нишките на спомнянето, а играта започва там, където А и Б се срещат не за да решат кой ще притисне другия до стената и ще го победи, а за да се създаде (в игровото преминаване) нещо трето, по-голямо и от А, и от Б.

Откриването на тазгодишните "Есенни изложби" в Пловдив  е на 1 септември от 18.00 ч. в Балабанова къща.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.