Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧРД на Александрина Пендачанска

БНР Новини
Всяко нейно завръщане у нас провокира възторжени слушателски отзиви. За жалост рядко се случва това - в края на 2013 г. концерт в Софийската опера, концерт за юбилея на диригента Михаил Ангелов през миналата година, рецитали с Людмил Ангелов през 2012 г. и май с това се изчерпва артистичното присъствие на певица за последните години. Четем тук-там за успехите й по света. Ако я следваш във фейсбук ще я видиш снимана заедно с американски филмови звезди, дошли да я слушат на фестивала в Санта Фе и ще завиждаш на зрителите, които са я гледали като Саломе например.

Тъжно, тъжно ми става като пиша тези думи, защото в краткия звуков файл Александрина с огромно вълнение разказва за значението на Софийската опера в живота й. Аз за последно я гледах на сцена в една „Травиата”, след чийто край театърът дълго беше разтърсван от аплодисменти - но това беше през 1997 г.

А пътят на Александрина по сцените е все така триумфален. В репертоара й често преобладават малко познати заглавия, които тя събужда за нов живот, като „Орландо Паладино”, „Агрипина”, „Мнимата градинарка”, „Фиделио”.

В предаването с огромно удоволствие припомням някои от звездните мигове в кариерата на Александрина Пендачанска - ще чуете първия й студиен запис, представянето й пред публиката в НДК по време на концертите организирани от Гена Димитрова, едно много развълнувано изказване преди последния концерт в София през 2013 г., както и възхитителен дует събрал майка и дъщеря на сцената - Сузана и Графинята - Александрина Пендачанска и Валери Попова. Освен това съм избрала и няколко много, много любими мои записи от богата й дискография.

Още сега в звуковия файл може да се чуе и част от споменатия вече концерт - Волфганг Амадеус Моцарт - „Милосърдието на Тит” - ария на Вителия, Джоакино Росини - „Семирамида” - каватина на Семирамида, I д., Джузепе Верди - сцена с писмото на леди Макбет от I д., Рихард Щраус - „Саломе” - финална сцена.

За финал мога само да кажа: „Александрина, с огромно нетърпение те очакваме отново”.







петък, 25 септември от 23 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.