Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордания призова повече страни по света да приемат сирийски бежанци

Автор:
Снимка: БТА
Представители на Ливан и Йордания обявиха по време на срещата на върха в ООН, че страните им изнемогват в грижите за сирийските бежанци.

Йордания призова повече страни по света да приемат сирийски бежанци. Страната вече е приела повече от 630 хиляди души, което е 10% от населението ѝ. В изявление на срещата на върха в централата на ООН, йорданският министър на планирането и международното сътрудничество Имад Факури отбеляза, че ако Европейският съюз положи същите усилия, ще трябва да приеме 100 милиона души.

Друга съседна на Сирия страна - Ливан, също предупреди, че е на предела на възможностите си в помощта за бежанците. В Ливан има милион и двеста хиляди сирийци. Грижите за тях струват на страната една трета от брутния ѝ вътрешен продукт и задушават развитието ѝ, заяви пред ООН ливанският премиер Тамам Салам.

Около 10 хиляди жители на сирийските селища Фуа и Кафрая остават под блокада, въпреки локалното примирие, предаде Франс прес. Пътят, по който хората трябваше да бъдат изведени днес към контролирани от правителството територии, бе блокиран от жители на близкия град Саракеб, протестиращи срещу бомбардировките на правителствената авиация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК отказа да регистрира "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало" за вота през октомври

ЦИК отказа да регистрира за предсрочните парламентарни избори двете коалиции, в които влизат двете фракции на ДПС - "Демокрация, права и свободи - ДПС"  и коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало". И двете решение комисията прие единодушно. Причината е, че партия ДПС присъства и в двете коалиции, което е в разрез с Изборния..

публикувано на 09.09.24 в 12:05

Мъж е убил приятелката си в Шумен

30-годишен е задържан за извършено убийство в Шумен, съобщават от Областната дирекция на МВР.  Сигналът за тежкото криминално престъпление е получен малко преди 16:00 часа вчера в шуменската полиция. В апартамент на жилищен блок на ул. "Цар Освободител" в града полицейски екипи установили безжизнено тяло на 28-годишна шуменка. Съдебен лекар е..

публикувано на 09.09.24 в 11:39

Девет великотърновски села остават за денонощие без вода заради авария

Девет села в община Велико Търново ще остават за денонощие без вода заради авария на главния водопровод.   Засегнати са Самоводене, Леденик, Шемшево, Момин сбор, Пушево, Ветринци, Балван, Ново село и Беляковец. Пробивът е в стария севлиевски водопровод, поясни за БНР Илиян Илиев, управител на ВиК "Йовковци": "Аварирал водопровод ф400,..

публикувано на 09.09.24 в 11:28
Ивайло Атанасов

Куче нападна и нахапа планинския бегач Ивайло Атанасов

Куче е нападнало и нахапало известния планински бегач Ивайло Атанасов, докато тренирал на брега на река Струма.  От полицията и прокуратурата в Кюстендил казаха тази сутрин за БНР, че до момента при тях няма подаден сигнал по случая В близост до речната дига той е нападнат от огромно куче, порода алабай. Мъжът е захапан първо за рамото,..

публикувано на 09.09.24 в 11:13

Как да се предпазим от кражба на банкови данни?

Кибер измамите зачестяват и една от причините е препускащата дигитализация. Това обясни пред БНР Елеонора Христофорова, координатор на Комитета по киберсигурност в Асоциацията на банките в България и член на Помирителната комисия за платежни спорове към Комисията за защита на потребителите.  "Парите ни вече са в дигиталното пространство. Това е..

публикувано на 09.09.24 в 10:56

ЕС не признава проведените от Русия "избори" в окупираните украински територии

ЕС не признава проведените от Русия т.нар. "избори" в окупираните украински територии, се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност. Частични регионални и местни избори бяха проведени в страната между 6 и 8 септември, в т.ч. и в Крим и в Севастопол. "Тези т.нар. "избори" не се смятат за валидни и не могат да..

публикувано на 09.09.24 в 10:36

Ива Лазарова: Днес ще бъде решителен ден и за ДПС, и за БСП

"Двата месеца, които има ЦИК да работи по организацията на изборния процес, започнаха с политически скандали, които показаха колко трудности има Комисията, формирана от партийни квоти, да взима решения, които да са отговорни към изборния процес, а членовете да се чувстват неутрални и комфортно, когато взимат тези решения ". Това коментира..

публикувано на 09.09.24 в 10:31