Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС обещаха допълнителна помощ за регионите, от които идват бежанците


Лидерите на ЕС обещаха милиарди обещаха милиарди евро допълнителна  помощ за регионите, от които идват бежанци в декларация, след извънредната си неформална среща. Горещата тема за нас са горещите точки за бежанци.
България самата е вече гореща точка, защото приема и регистрира бежанци, каза и евродепутатът Мария Габриел.

От квотите преминахме към друга тема, която е също толкова важна. Това е процес. Не бива да губим от поглед и средствата, които отделя ЕС
Оригиналното предложение те да бъдат ситуирани в страните, които и сега поемат невероятния натиск, знаем, че около 4 милиона от бежанците се намират в Турция, Ливан и Йордания. Там е необходимо да има хора, които да  позволяват много бързо да бъде разглеждана молбата на бежанец и да се прецени дали изпълняват условията. И в този случай тяхното преминаване към Европа да става по сигурен начин. Това е логическия ход, защото от една страна ще има пряк контакт с бежанците и да бъде казано кои са бежанци, спрямо икономическите  имигранти, а междувременно индиректно това ще окаже влияние и върху икономическите нелегални имигранти.

Имаше ли европейски държави, които сами се  предложиха за такава гореща точка?
Дебатът не е нов. Още от самото начало засягаше две от страните - Италия и Гърция. За нас е важно да не спира разсъждението само върху горещите точки, а да продължим с дългосрочните мерки - зона за сигурност в Сирия.

Мнението на евродепутата Ангел Джамбазки:
Не е ясна бройката, която ще бъде окончателно разпределяна. Националният суверенитет на всяка една държава, която беше против разпределението  беше поставен под въпрос. Какво се получава: Германия кани всички хора на своя територия и после казва - ние искаме другите да ги разпределят. Това е изключително несправедливо, изключително лицемерно.

Предложението да се правят  горещи точки или изобщо каквото и да измислят на територията на България за мен, е напълно неприемливо. Защото това означава да се превърнем в санитарна зона, буферна зона на сигурност, зона, в която ще се мотаят всякакви хора от целия свят, голяма част от които са с нечисти помисли. Който български политик приеме това положение,  да приеме и задължението да направи такъв център в собствения си хол и в собствения си двор. Това означава да превърнем България в това, в което бездействието на властта в момента превръща центъра на София - малък арабски квартал. Ако германците са решили да приемат всички сирийци от целия свят.
Няма време за самозалъгване, тази работа може да бъде разрешена единствено по военен път
.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.