Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Animal Rescue Sofia" обмисля създаването на приют за малтретирани коне

БАБХ подкрепя идеята и обеща да съдейства за реализацията на проекта

Кончето Пени
Снимка: Надя Станчева

Неправителствената организация "Animal Rescue Sofia”, която от 5 години спасява, лекува и задомява бездомни животни, обмисля създаването на приют за малтретирани  коне. Идеята e подкрепена от съмишленици на природозащитниците, както и от някои от отговорните институции в България. 


Надя Станчева от "Animal Rescue Sofia” (ARS) обясни пред "Хоризонт”, че идеята за създаване на приют за малтретирани и безстопанствени коне се е зародила след  получен сигнал за скитаща се кобила. От разговор с представители на общината в съответния град е станало ясно, че те няма къде да настанят животното и призовавали ARS да се погрижат за него. Надя приютява в двора на къщата си кобилата, за да не пада никога повече под тежката каруца, и я кръщава Пени. След това Надя прибира и коня Силенцио, отклонен в последния момент от пътя към месокомбината.

Според нормативна уредба при установяване на жестокост към животно, последното може да подлежи на отнемане от стопаните му. Надя Станчева обясни защо това действие невинаги се прилага на практика, въпреки че присъства в правната теория:

Проблемът е, че, ако кон бъде конфискуван от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), той няма къде да отиде. Не може да се паркира пред Агенцията един кон и да стои. Дори и когато е конфискуван, нищо не го чака. Това е и основната причина, заради която не се конфискуват животни, или поне така се надяваме. Единственият случай, в който се наложи да потърсим съдействие от БАБХ, те се отзоваха на момента. Желание да се работи по този проблем има, но наистина няма какво да се направи след това.

За създаването на дом за малтретирани коне ARS има нужда от обществена подкрепа, съдействие от страна на отговорните институции и от достатъчно голяма площ за животните:

Това, от което ние ще имаме нужда, е малък имот, на който да могат да се построят конюшни, граничещ с по-голям имот, на който те да могат да пасат. Столичната община дава под аренда много имоти, основно на земеделски стопани, които отглеждат животни, включително коне. Нашата идея е, ако успеем да намерим такъв имот, да проведем разговори със Столичната община и той да ни се отдаде, дори и под аренда - ливади, на които да могат да пасат тези коне. В предварителния разговор, който проведохме с общината, те останаха доста доволни от нашата идея, обясни Надя Станчева.

СнимкаНачалникът на отдел “Хуманно отношение към животните“ към Българската агенция по безопасност на храните д-р Петя Петкова напълно подкрепя идеята за създаване на приют за коне:

Това, което на този етап можем да направим - животното се предава на отговорно пазене на лица, които могат да положат грижата за него. По този начин ние гарантираме, че ще бъде прекратена практиката на малтретиране или жестокост към това животно и за него ще бъдат положени необходимите грижи. В много от случаите нямаме доказване на собствеността – животното не е идентифицирано, не е регистрирано и в тези случаи, лицата, на които е дадено животното, продължава да се грижат за него. В тези казуси един такъв приют ще бъде наистина добре дошъл, защото по най-бързия начин ще бъде осигурен дом за нуждаещите се животни.

От Българската агенция по безопасност на храните обещаха да помогнат по всякакъв начин за създаването на приют за коне. Надя Станчева призова специалисти по отглеждането на коне да дават съвети на екипа на ARS, за да имат готовност през пролетта да започнат реализацията на проекта.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новозаразените с коронавирус за последното денонощие са 6816

6816 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 50 356 теста. Положителни са 13.5% от пробите, показват данните в Единния информационен портал. 124 са починалите с COVID-19, над 94% не са били ваксинирани. 2323 са излекуваните за последното денонощие. В болници се лекуват 7325 души, 608 са в интензивно отделение. Поставените..

публикувано на 27.10.21 в 01:18

ДФЗ изплаща субсидиите по схемите на директните плащания

Фонд  "Земеделие" започна да изплаща субсидиите по схемите на директните плащания за тазгодишната кампания. Първите, които получиха пари, са животновъдите, към които са насочени близо 19 милиона лева. Веселина Миланова с подробностите Плащането е първи транш по схемата за преходна национална помощ, не е обвързано с производството и се..

публикувано на 26.10.21 в 22:19

Спешен оглед на компрометираните при строителството на АМ „Хемус“ пътища в Ловешко

Представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и дружеството „Автомагистрали“  започват спешен оглед на компрометираните от тежката техника при строителството на автомагистрала „Хемус“ мостови съоръжения и улици в няколко села в община Ловеч. Жители на селата Лисец и Славяни посочиха част от щетите нанесени от тежките камиони. „Тук..

публикувано на 26.10.21 в 22:01

Силистренска област може да влезе в тъмночервената Covid зона

Силистренска област е на границата на тъмночервената зона по заболеваемост от Covid-19. Динамичен е процеса и все по-често позитивират деца и ученици, коментира д-р Теодора Начева, директор на РЗИ - Силистра. За период от 14 дни има регистрирани 23 деца с Covid-19 в ученическа възраст и едно дете в детска градина, както и петима педагози, и още 7..

публикувано на 26.10.21 в 21:57
Александър Златанов

НЗОК обеща справедливо разпределение на допълнителните пари към Covid болниците

Няма да има несправедливо разпределение на допълнителните плащания към болниците, които лекуват пациенти с Covid. Това заяви председателят на Надзора на Здравната каса и заместник здравен министър Александър Златанов. Българският лекарски съюз настоява за преговори от вчера, а днес сезира Прокуратурата за действията на Касата. Допълнителните..

публикувано на 26.10.21 в 21:46

Галина Арапова: До 2000 журналисти и правозащитници могат да бъдат обявени за чужди агенти в Русия до декември

До 2000 журналисти и правозащитници могат да бъдат обявени за чужди агенти в Русия до края на годината. Тази прогноза цитира адвокатката на руски медии  Галина Арапова, която говори в Европейския парламент пред комисията по чуждестранна намеса.  Самата Арапова е била обявена за чужд агент преди две седмици. Тя е първият адвокат, попаднал в..

публикувано на 26.10.21 в 21:35
 Даниела Арсовска

СДСМ намеси България в политическата борба с опозицията преди вота за скопие

Дни преди втория тур на местните избори управляващият в Република Северна Македония Социалдемократически съюз намеси България в предизборната борба с опозицията. Представителка на СДСМ обяви днес, че кандидатката за кмет на Скопие Данела Арсовска има "резервна татковина" от 10 години и че това е България. Депутатката Славянка Петровска..

публикувано на 26.10.21 в 19:53