Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Полша: Правителството е длъжно да опази поляците от евентуални епидемии, пренасяни от мигрантите

Автор:
Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консервативният президент на Полша Анджей Дуда заяви, че мигрантите може да носят заразни болести и че правителството е длъжно да опази поляците от евентуални епидемии, предаде Франс прес.

Подобно изказване направи преди няколко дни и лидерът на консервативната популистка партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, чийто член е и президентът Дуда и която е фаворит за спечелване на парламентарните избори на 25 октомври.

Изказването на Качински предизвика остри критики в медиите, а центристки политици го упрекнаха, че думите му подстрекават към омраза, отбелязва Франс прес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестите в Кочериново са прекратени, водоподаването е нормално

Протестите в Кочериново са спрeни - водоподаването е нормализирано, това каза  тази сутрин кметът на Общината Светослав Горов. Екип на регионалния оператор "Кюстендилска вода" контролира на място за нерегламентирано ползване на вода по ВиК мрежата в двете общини - Рила и Кочериново, което дава ефект. Още преди празничния ден и почивните..

публикувано на 09.09.24 в 10:11

Прогноза на "Политико": Екатерина Захариева ще бъде еврокомисар за управлението на кризи

Екатерина Захариева вероятно ще получи ресор управление при кризи и хуманитарна помощ в следващата Европейска комисия, пише "Политико". Изданието обаче подчертава, че това е негово обосновано предположение, тъй като България не се кандидатира за нито един от ключовите постове. "Тъй като страната даде две предложения - мъж и жена, Захариева..

публикувано на 09.09.24 в 09:49
Генка Шикерова

Генка Шикерова: Крилото на Доган е неструктурирано и хаотично

" Още Доган, лансирайки Пеевски за съпредседател на ДПС, той заложи модела, по който Пеевски съответно ще работи . Чакъров – който ще си разработва традиционните за ДПС райони, и Пеевски, който ще разширява, т.е. разбирайте ще си действа по начина, по който действа "момчето", за да може да докарва още гласове". Това коментира пред БНР Генка..

публикувано на 09.09.24 в 09:34
Ханой, 8 септември 2024 г.

Тайфунът Яги взе десетки жертви във Виетнам

Тайфунът Яги и предизвиканите от него свлачища и наводнения са довели до смъртта на най-малко 35 души във Виетнам, а 24 са в неизвестност в северната част на страната, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на държавната служба за извънредни ситуации. Най-много са жертвите в планинската провинция Лаокай, където 13 души са..

публикувано на 09.09.24 в 09:34
Снимката е илюстративна, архив.

Двама пострадали при пожар в Ямбол

Пожар пламна рано тази сутрин в жилищна кооперация в центъра на Ямбол.  Пострадали са 68-годишна жена и 35-годишният ѝ син, двамата са настанени са за лечение в областната болница. Сигналът за пожар на последния етаж в шестетажната кооперация на пл. "Освобождение" е подаден  малко след 5 часа тази сутрин. На място са изпратени три..

публикувано на 09.09.24 в 09:12
Иван Брегов

Иван Брегов: Този ВСС доказа, че действа по политически, а не по правни аргументи и мотиви

Този ВСС доказа, че действа по политически, а не по правни аргументи и мотиви. Това заяви пред БНР Иван Брегов, Правна програма на Института за пазарна икономика. "Избра един доста спорен председател на Върховния административен съд, след което избра Иван Гешев за главен прокурор, а при двете обективни искания за неговото отстраняване от..

публикувано на 09.09.24 в 09:05

Стачка на такситата в Атика

Стачка на такситата в област Атика затрудни трафика в гръцката столица. Синдикатите настояват за намаляване на данъците на превозните фирми. Шофьорите на таксита стачкуват срещу данъчни промени, които намаляват приходите им. С новия закон за облагане на свободните професии вече плащат данък върху предполагаем, а не реален доход, казаха..

публикувано на 09.09.24 в 09:02