Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ОЛАФ: Доброто управление на администрацията оставя по-малка възможност за корупция

| обновено на 19.10.15 в 16:01
Снимка: БГНЕС

Приоритетите на българското правителство за противодействието на корупцията и борбата с измамите са били сред акцентите в разговора на премиера Бойко Борисов с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер, който беше гост-лектор на публичен дебат за справянето с корупцията на европейско и национално ниво. Седмият дебат от инициативата "Европейски дебати" за популяризиране на европейските практики и политики в България беше организиран от вицепремиера Меглена Кунева.

Двамата са се съгласили, че в общ интерес е да се задълбочи оперативното сътрудничество между ОЛАФ и българските специализирани структури за защита на финансовите интереси на Европейския съюз (ЕС). Изразена е била готовност разговорите да продължат на експертно ниво по конкретните параметри на партньорството.

Прехвърлянето на добри практики за борба с корупцията е изключително важно, защото това е общ въпрос за ЕС, изтъкна генералният директор на ОЛАФ и даде няколко основни препоръки, които всъщност са общи и важат за всяка страна от Съюза.

На първо място, според Кеслер, е създаването на антикорупционна стратегия, която да е цялостна и интегрирана, като тя има нужда от три елемента и те винаги трябва да се взимат предвид в тяхната цялост:

Това са предотвратяване, разкриване и санкции. Има тенденция, свързана с извънредните ситуации - да се фокусираме върху един от тези аспекти и обикновено това е санкцията, като се създават закони, които позволяват да се изпрати някой в затвора. Има нужда от такива действия, но всички тези три измерения са важни, защото, ако се работи само в една посока, няма как да има оптимални резултати.

За правилното противодействие на корупцията, на първо място, е доброто управление на администрацията, защото, ако тя е налице, се оставя по-малка възможност за ширене на корупцията, подчерта генералният директор на ОЛАФ:

Особено важни са добри закони за държавните и обществени поръчки, защото виждаме не само в България, но и в други страни - членки на ЕС, че повечето пари на данъкоплатците се раздават чрез такива процедури.

На второ място, като говорим за администрацията, се сблъскваме с въпроса за контрола в системата на одита или на проверката дали разходите са правилни и има ли странични течове на финанси.

А на трето място е правораздаването – ако магистратите не са независими, няма да се получи. Те трябва да имат способността да наказват, но уви в България, според статистиката, именно тук има много голям проблем.


Подробности чуйте в репортажа на Виолета Ашикова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете жертви в складовете с пиротехника край Елин Пелин са загинали от взрива

Взрив е причинил смъртта на двамата, чиито тела бяха открити вчера до складовете за пиротехника в с. Гара Елин Пелин. Това е заключението на съдебния медик, съобщи окръжният прокурор на София област Наталия Николова. Тя уточни, че предстои назначаването на ДНК експертиза. Днес ще продължи работата на разследващите с разпити на свидетели...

публикувано на 29.07.24 в 09:06
Украински войник изстрелва дрон на фронтовата линия в Херсон

Пожар във Воронежка област на Русия след сваляне на дрон

Русия съобщи за щети от дрон във Воронежка област. При падането на безпилотния апарат е повреден обект на комуналната инфраструктура в село Газопровод и е възникнал пожар, предаде ТАСС. Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия По-рано беше съобщено за атаки с дронове от страна на Украйна срещу руските Курска,..

публикувано на 29.07.24 в 08:37
Снимката е илюстративна

Очаква се противопожарен самолет от Франция за гасенето на пожара на границата с Гърция

Очаква се днес да пристигне противопожарен самолет от Франция, за да се включи в гасенето на пожара на граничната планина Славянка. Страната ни поиска помощта по Европейския механизъм за гражданска защита, след като снощи огънят, който изпепели над 15 хил. декара в Гърция, навлезе на българска територия, а наличието на минни заграждения..

публикувано на 29.07.24 в 08:09

Четирима руски журналисти останаха без акредитации за Игрите в Париж

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че организационният комитет на Олимпийските игри в Париж е лишил четирима нейни журналисти от акредитация за отразяване на Игрите, без да се споменават конкретни причини. Русия заяви, че отнемането на акредитацията на репортерите е било "напълно неочаквано", след като журналистите са..

публикувано на 29.07.24 в 08:09
Кадър от взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Борис Радански: Нормативно има минимални отстояния на опасни производства от населените места

Нормативната база регламентира за отделни видове производства и съхранение на взривни вещества и боеприпаси минимални отстояния от населени места и инфраструктура . Това обясни в интервю за БНР Борис Радански, собственик на фирма за военни продукти. " Обикновено се изчислява на базата на т.нар. тротилов еквивалент ", уточни той...

публикувано на 29.07.24 в 08:00
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Николас Мадуро е обявен за победител на президентския вот във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отново печели изборите във Венецуела, съобщи Избирателната комисия, въпреки многобройните сондажи, които сочеха предимство на опозицията. Основен съперник на Мадуро беше кандидатът на най-големия опозиционен блок Едмундо Гонсалес. Опозицията призова гласоподавателите да останат в секциите за..

публикувано на 29.07.24 в 07:57
Снимки на жертвите на удара срещу окупираните от Израел Голански възвишения.

САЩ и европейски държави се обявиха против разрастване на конфликта Израел - "Хизбула"

Съединените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта на Израел с ливанската радикална групировка "Хизбула", която беше обвинена за гибелта на 12 деца и младежи при ракетно нападение в окупираните Голански възвишения. "Хизбула" напусна позиции в Ливан, след като Израел заплаши със силен удар в отговор на..

публикувано на 29.07.24 в 07:48