Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраната за полети между Русия и Украйна влиза в сила от неделя

Автор:
Снимка: БГНЕС

Полетите между Русия и Украйна ще бъдат забранени от утре, въпреки опитите на руски представители да предотвратят тази мярка, съобщи украинският министър на инфраструктурата Андрий Пивоварски, цитиран от ДПА.

По въпроса преговаряха в Брюксел представители на двете страни. Руският министър на транспорта Максим Соколов заяви, че неговата страна ще продължи да се бори за отмяна на взаимните ограничения.

Преди десетина дни Украйна обяви, че от 25-и октомври прекратява изцяло авиовръзките си с Русия и забранява полетите на всички руски компании. Мярката ще бъде в сила докато руските власти не отменят ограниченията, въведени за украински авиопревозвачи.

 В самопровъзгласилата се в Източна Украйна "Донецка република"  проруските власти забраниха дейността на "Лекари без граници" , съобщи източник от неправителствената организация, цитиран от Франс прес. Организацията вече беше забранена и в съседната сепаратистка "Луганска република".  Според източника, не се изтъква  никаква причина.

Подобна мярка е приложена и за агенции на ООН , които отказали да приемат условията за получаване на акредитация, съобщава Франс прес.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотоциклетист е леко пострадал при катастрофа в София

Мотоциклетист е леко пострадал след катастрофа на столичния бул. "Христофор Колумб" . От СДВР уточняват, че става въпрос за удар между лек автомобил и мотор.  Движението в района не е засегнато.

публикувано на 09.09.24 в 10:20

Протестите в Кочериново са прекратени, водоподаването е нормално

Протестите в Кочериново са спрeни - водоподаването е нормализирано, това каза  тази сутрин кметът на Общината Светослав Горов. Екип на регионалния оператор "Кюстендилска вода" контролира на място за нерегламентирано ползване на вода по ВиК мрежата в двете общини - Рила и Кочериново, което дава ефект. Още преди празничния ден и почивните..

публикувано на 09.09.24 в 10:11

Прогноза на "Политико": Екатерина Захариева ще бъде еврокомисар за управлението на кризи

Екатерина Захариева вероятно ще получи ресор управление при кризи и хуманитарна помощ в следващата Европейска комисия, пише "Политико". Изданието обаче подчертава, че това е негово обосновано предположение, тъй като България не се кандидатира за нито един от ключовите постове. "Тъй като страната даде две предложения - мъж и жена, Захариева..

публикувано на 09.09.24 в 09:49
Генка Шикерова

Генка Шикерова: Крилото на Доган е неструктурирано и хаотично

" Още Доган, лансирайки Пеевски за съпредседател на ДПС, той заложи модела, по който Пеевски съответно ще работи . Чакъров – който ще си разработва традиционните за ДПС райони, и Пеевски, който ще разширява, т.е. разбирайте ще си действа по начина, по който действа "момчето", за да може да докарва още гласове". Това коментира пред БНР Генка..

публикувано на 09.09.24 в 09:34
Ханой, 8 септември 2024 г.

Тайфунът Яги взе десетки жертви във Виетнам

Тайфунът Яги и предизвиканите от него свлачища и наводнения са довели до смъртта на най-малко 35 души във Виетнам, а 24 са в неизвестност в северната част на страната, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на държавната служба за извънредни ситуации. Най-много са жертвите в планинската провинция Лаокай, където 13 души са..

публикувано на 09.09.24 в 09:34
Снимката е илюстративна, архив.

Двама пострадали при пожар в Ямбол

Пожар пламна рано тази сутрин в жилищна кооперация в центъра на Ямбол.  Пострадали са 68-годишна жена и 35-годишният ѝ син, двамата са настанени са за лечение в областната болница. Сигналът за пожар на последния етаж в шестетажната кооперация на пл. "Освобождение" е подаден  малко след 5 часа тази сутрин. На място са изпратени три..

публикувано на 09.09.24 в 09:12
Иван Брегов

Иван Брегов: Този ВСС доказа, че действа по политически, а не по правни аргументи и мотиви

Този ВСС доказа, че действа по политически, а не по правни аргументи и мотиви. Това заяви пред БНР Иван Брегов, Правна програма на Института за пазарна икономика. "Избра един доста спорен председател на Върховния административен съд, след което избра Иван Гешев за главен прокурор, а при двете обективни искания за неговото отстраняване от..

публикувано на 09.09.24 в 09:05