Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Над 27% активност на местните избори, близо 15% - на референдума

След сериозни затруднения с обработката на информацията Централната избирателна комисия (ЦИК) излезе с данни за избирателната активност в местните избори и за референдума към 13.00 часа.

27,65 на сто от избирателите са гласували в местните избори, което е 1 402 875 души.

За националния референдум правото си на глас са упражнили 14,79%, което е 807 686 избиратели.

В данните не е включена информацията от няколко общини.

В София избирателната активност до 13.00 часа е 17,04 на сто за местните избори.

Около 17 на сто е била активността и в Пловдив, по данни на местната ОИК.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че е взето решение за сваляне на имунитета на един от кандидатите за кмет в село Голямо ново, Търговищко, във връзка с писмо от главния прокурор, с което е отправено такова искане. Решението ще бъде публикувано на сайта на ЦИК. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Александър Андреев, ЦИК

Продължават проблемите на ЦИК с отчитането на избирателната активност

Централната избирателна комисия продължава да забавя предоставянето на данни за избирателната активност заради проблеми със сайта. Интернет страницата на ЦИК вече е достъпна, но официалните данни все още се обработват и ще бъдат оповестени по-късно. ЦИК..

публикувано на 25.10.15 в 14:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се..

публикувано на 14.07.24 в 13:13
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от..

публикувано на 14.07.24 в 13:06

Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си (справка)

В историята на Съединените щати има редица случаи на убийства и опити за убийства, показва справка на АФП, изготвена по повод опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп и кандидат за втори мандат в Белия дом. Доналд..

публикувано на 14.07.24 в 12:56

Италианец е най-бързият пилот в света с автомобил, управляван на самолетоносач

Италианецът Фабио Бароне е най-бързият пилот в света с автомобил управляван на военноморски кораб. С автомобил "Ферари" и със съдействието на военноморските сили, римският автомобилен пилот Фабио Бароне постигна  максимална скорост на кораб от..

публикувано на 14.07.24 в 12:38

Тошко Йорданов: Ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата . Това декларира пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна..

публикувано на 14.07.24 в 12:16

Трима задържани с наркотици в Свети Влас

Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" на 12 юли. В хода на действията под наблюдението на Окръжна прокуратура - Бургас са задържани трима души, организирани в..

публикувано на 14.07.24 в 12:14
Лондон

Имало ли е кампания за сплашване на кандидати преди вота на Острова?

Във Великобритания правителственият съветник по въпросите на политическото насилие е писал до министъра на вътрешните работи с молба да разследва водената кампания за сплашване на кандидати по време на общите избори, съобщи Би Би Си. Лорд Уолни..

публикувано на 14.07.24 в 11:46