Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава обработването на протоколите от секционните комисии в "Арена Армеец"

20 души допълнително са пренасочени в помощ на Общинската избирателна комисия в София

| обновено на 26.10.15 в 21:37
Снимка: БГНЕС

Вероятно още една нощ ще се наложи на част от представителите на секционни избирателни комисии да останат в столичната зала "Арена Армеец", в която Общинската избирателна комисия приема протоколи от проведените местни избори и референдума. За поредна година предаването на протоколите предизвиква все по-големи затруднения за носещите чували и кашони представители на секциите.


В залата никога не е имало напрежение и затруднения. Просто обработването на протоколите от местните избори и от референдума се извършва много по-бавно, заяви председателят на Общинската избирателна комисия Диляна Иванова.

Тя смята, че напрежението, припадащите хора и крясъците са организирани, но не уточни от кого:

Че това, което сте видели, в дадена медия или в интернет пространството , по някакъв начин просто е организирано от определена група хора. Секционните комисии влизат от едно место, минават през изчислителен пункт , минават през ОИК , след което минават през комисия, при която оставят останалите си книжа и материали, и тогава могат да излязат.

По думите на Диляна Иванова никога не е имало проблеми при работата с информационното осигуряване и обработката на протоколите: Няма проблем със системата. Работи се, както виждате.

Представителите на комисии бяха видимо изнервени и уморени. На няколко пъти се налагаше при тях да отиват лекари от паркираните пред залата линейки.

Единственият човек от залата, който разговаряше с журналистите в следобедните часове, когато бяха плътно блокирани от бариери пред залата, беше Цветомира Керимова от секционната избирателна комисия от  Челопечене, която заяви, че изоставя кашоните и си тръгва: Зациклят компютрите, идват, бавят си се, обясняват се. Хора седят на чувалите, чакат…

Близо 3 часа в залата беше и омбудсманът Мая Манолова, която се опита да координира работата между Общинската  и Централната избирателни комисии. Тя беше категорична, че в случая трябва да се разкрият допълнителни пунктове в залата за приемане и обработка на протоколите.

Мисля, че за всеки нормален и разумен човек, който види организацията, е наясно какво е решението – да се разкрият 20 пункта след като ЦИК има достатъчно експерти с опит и експертиза назначени. Какъв е проблемът да се включат. Хората в момента проявяват наистина много отговорност, разум и разбиране, но ангажиментът, който поех пред тях, е да положа всички усилия след като ОИК не иска да вземе такова решение за откриване на повече пунктове, това да го направи ЦИК.


20 души допълнително са пренасочени в помощ на общинската избирателна комисия в София в понеделник следобед. От ЦИК обясниха, че още на 15 октомври са приели решение, с което са назначени 136-ма сътрудници, хора с опит в изборни кампании до момента да подпомагат работата на ОИК - София. Повториха и че членовете секционните избирателни комисии, които са преносители на протоколи, ще получат допълнително възнаграждение и ще ползват 27 октомври като почивен ден.

От ЦИК смятат, че с допълнителния ресурс от сътрудници в ОИК там ще се справят със създалата се ситуация. На въпрос - ще подадат ли от ЦИК оставки заради случващото се, говорителят на Комисията Цветозар Томов заяви, че това е личен проблем на всеки член. Той лично няма да подаде оставка докато не си свърши работата до приключване на изборите.

Той беше категоричен, че има проблем в закона, който трябва да бъде отстранен. Този проблем би бил решен, ако има създадени и районни избирателни комисии, освен общинските в големите градове.


По-рано пред залата пристигнаха близки на стотиците председатели и членове на секционните комисии. Те носят храна, напитки, цигари, някои дори носеха и лекарства за болните си родственици, които стоят от снощи вътре в залата.Идваха много граждани, близки на намиращите се в залата, за да им донасят храна или лекарства. Те не скриха възмущението си: Съпругата ми е вътре. Аз чакам да ѝ дам лекарства и нещо да хапне. Някакъв сандвич са ѝ дали и стотина лева. Не си заслужава!

Хората, които излизат отвътре, продължават да разказват за хаоса и че няма никаква организация. Очевидци съобщиха и че има още припаднали хора.

"Оставка" и "Убийци" скандираха стотици хора вътре в залата. Чували с бюлетини има навсякъде по пода на "Арена Армеец". Някои от членовете на СИК разсипаха бюлетините по земята, други пък започнаха да ги събират.

Десислава Росенова
, един от председателите в секционна избирателна комисия на тазгодишните избори, сподели ужаса, с който се сблъскват всички членове и председатели на СИК при обработването на протоколите от местните избори.

Все по-зле се правят избори. Трагедията тук е ужасна. Хората тук са изключително изнервени, даже имаше и сбивания. Има хора, които се опитват само да напуснат по някакъв начин, защото първо в европейска държава човек е ангажиран над 24 часа с труд и това е малко извън правилата. Как е възможно на избори с три бюлетини, с три протокола да се сложат всички хора в едно-единствено пространство в "Арена Армеец"?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хаос с приема на изборните документи. МС призова ЦИК: Заключете изборните книжа и освободете хората

От Министерския съвет (МС) призоваха Централната избирателна комисия (ЦИК) да вземе решение, с което да позволи изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, а гражданите да бъда освободени от ангажимента да чакат приемането им. Има..

обновено на 26.10.15 в 14:30

ЦИК: 27 октомври също да бъде платен почивен ден за членовете на секционни комисии

Няма да бъдат освободени представителите на общинската комисия, докато не предадат документацията от изборния ден, реши Централната избирателна комисия (ЦИК) да предложи членовете на секционните избирателни комисии да получат по още един почивен ден за..

публикувано на 26.10.15 в 15:31

И. Симеонов: Вече има някаква по-добра организация, но тя закъсня и хората са много изнервени

Положението е трагично, заяви в интервю за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ Илия Симеонов , председател на една от общинските избирателни комисии в Студентски град в град София, който се намира в зала "Арена Армеец", където трябва да..

публикувано на 26.10.15 в 16:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Прокуратурата протестира предсрочното условно освобождаване на Биляна Петрова

Окръжна прокуратура Сливен протестира пред Апелативен съд – Бургас предсрочното условно освобождаване на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост". На 3 юли Окръжен съд Сливен е постановил освобождаването, но информацията за това решение..

публикувано на 11.07.24 в 18:59
Димитър Главчев

Димитър Главчев няма обяснение защо президентът бави връчването на втория проучвателен мандат

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство: "Сигурно президентът Радев има някакви съображения по темата, тъй като..

публикувано на 11.07.24 в 18:55
Снимката е илюстративна.

53 млн. лв. за проекти на производители и преработватели на земеделски стоки за изграждане на ВЕИ

Близо 53 милиона лева е безвъзмездната помощ, с която ще бъдат финансирани проекти на производители и преработватели на земеделски стоки за изграждане на ВЕИ. Приемът  на проектни предложения започва днес и ще продължи до 11 октомври...

публикувано на 11.07.24 в 18:53

Продължават неяснотите около бъдещото управление във Франция

Във Франция продължават неяснотите около бъдещото управление четири дни след извънредните избори, изненадващо спечелени от обединената левица, но без пълно мнозинство. До утре лявата коалиция "Нов народен фронт" може да предложи кандидат за..

публикувано на 11.07.24 в 18:48

Хиляди почетоха 29-ата годишнина от клането в Сребреница

Многохилядно множество се събра днес на мемориалното гробище Поточари в Босна и Херцеговина на 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета..

публикувано на 11.07.24 в 18:35

Полицаи откриха 27 кг марихуана в кучешка колибка в двор в Русенско

27 кг марихуана са иззети по време на съвместна акция на полицейските служители от Русе и Шумен. Наркотиците са били скрити в кучешка колиба, а стойността им е половин милион лева. До откриването на марихуаната се стигнало след взаимодействие между..

публикувано на 11.07.24 в 18:32
Дмитрий Песков

Русия вижда НАТО като сериозна заплаха за сигурността си

Русия вижда НАТО като заплаха за сигурността си, и то много сериозна. Това стана ясно от реакцията на говорителя на Кремъл по повод декларацията на държавните и правителствените ръководители на Алианса на срещата им във Вашингтон. "НАТО продължава да..

публикувано на 11.07.24 в 18:12