Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева, Движение 21:

С машинно гласуване възможностите за манипулация ще са по-ниски

Снимка: Ивайло Николов
От Движение 21 обявиха, че са изпълнили до голяма степен задачата си на местните избори за разширяване на движението в региони в страната, защото на места получените гласове надвишават няколко пъти резултатите от парламентарните избори.

От движението заявиха също, че това им дава умерен оптимизъм, защото все още няма информация за всички гласове.

Движение 21 не е доволно от постигнатото в Пловдив, Бургас и Варна. Според тях слабите резултати в тези места се проблеми в местните структури, но и на манипулации и фалшификации на вота.

Очевидно има създадена стройна система за купуване на гласове, което прави провеждането на избори безсмислена работа, каза председателят на Движение 21 Татяна Дончева.

Според лидерът на Движение 21 изследванията на екзит пол и появата на резултати още в 18, 19 часа са по-скоро за насока как да бъдат приключвани изборните дни и къде да бъде съсредоточено усилието за фалшификация и манипулация на вот. Особено в големите градове, впечатлението е натрапчиво, смята Дончева.

Тежкият хаос в зала "Арена Армеец" не е вина само на Мая Манолова и Централната избирателна комисия. Дончева заяви, че вина за това носи и вицепремиерът, отговарящ за изборите, Томислав Дончев. Според Дончева местните избори са най-трудните и най-скъпите за организация, а вотът в неделя беше вторият по този изборен кодекс, което показва, че не е обмислено как ще изглежда изборният процес и други подробности, които е трябвало да бъдат изяснени много преди това. Татяна Дончева призна, че се е затруднила при гласуването и изрази недоумение как са се справяли хората с по-лошо зрение и по-ниско образование например. Според председателя на Движение 21 впечатление прави и големият брой недействителни бюлетини, които в някои места стигат до 10% от всички гласове.

Повече за оценката, която дадоха от Движение 21 на своите резултати, чуйте от Ивайло Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.