Лъчезар Тошев: важно е да припомним първото председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа в навечерието на второто, което започва на 10 ноември тази година

ПАСЕ : 5май 1992 Дебатите по приемане на България в Съвета на Европа. Снимка архив Лъчезар Тошев /отляво/


Точно на 10 ноември 2015 ще започне българско председателство на  Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това се случва за втори пореден път. Първото беше през 1994г.

За кратката ретроспекция назад ни помага Лъчезар Тошев - един от най-видните ни български представители в ПАСЕ, ако съдим по активността му като докладчик в проекти за решения, препоръки, мотиви, становища в рамките на организацията.

Лъчезар Тошев ръководи българската делегация от 1997 до 2001 г.  През 2009г. - 2013г. отново е член на ПАСЕ, Заместник Председател на българската делегация в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа и Вицепрезидент на групата на Европейската Народна Партия / Християндемократи. Почетно е асоциран към ПАСЕ и е носител на Медала за заслуги към Съвета на Европа.

Когато кажем Съвет на Европа разбираме човешки права, свобода на медиите, върховенство на закона. Мислим за Страсбург, а не за Брюксел, не за Съюз, а за Съвет, в който членуват страните от т.нар.  „Голяма Европа“ - 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на Европейския съюз, за препоръки, а не за закони, за критични доклади, а не за оперативни програми. На практика Съвета на Европа е най-голямата и най-старата европейска организация, в която членуват всички европейски държави с изключение на Беларус заради проблемите със спазването на човешките права там.

България става член на Съвета на Европа едва три години след промените от 1989г., но Лъчезар Тошев донесе в студиото на Хоризонт до обед документ №7, който още в далечните години след Втората световна война резервира мястото на България с подписите на "бащите основатели" на най-голямата пан-европейска организация.  България заема това свое място едва след като започват демократичните промени и когато излиза от режима на съветски социализъм.

Само две години след приемането на България в Съвета на Европа страната ни поема председателсстването на Комитета на министрите на СЕ. Това става по времето, когато посланик към Съвета на Европа в Страсбург е докторът по философия Светлозар Раев, а ръководител на българската делегация в ПАСЕ - Аспарух Панов.

Посланик Светлозар Раев председателства Комитета на Министрите

Първият български посланик към Съвета на Европа Светлозар Раев остава на този пост от 1992 - 1998 г. и на практика подготвя основополагащите документи, които България е иницирала в рамките на Съвета на Европа. Той е син на Димитър Раев, кмет на Търново през 20-те години на ХХ век., учил е във френския католически колеж "Свети Августин" в Пловдив преди закриването му през 1943г., по-късно следва право в Софийсия университет преди да бъде изключен по политически причини. През 50-те години е изпратен в лагерите Куциян и Бобов дол. От 1950 год.започва период на тежка-физическа работа: на леярска пещ, при строежа на сградата на софийското летище, а по-късно като художник-приложник при изработка на керамични декоративни елементи. Работи като приложник-художник при фонда на Съюза на българските художници, а през 1964, по време на работно пътуване към Прага, се отклонява към Виена и иска политическо убежище там. Продължава следването си в Университета на Рейн-Вестфалия в Аахен във Философския факултет по специалности: държавни науки, социология, история на архитектурата и градоустройството. 1975 год.се дипломира като Доктор на философските науки. Работи като научен сътрудник в градския музей на град Кьолн; към катедрата за градоустройство на Аахен.

Д-р Светлозар Раев - реч при последното му участие в Комитета на Министрите, 1999г., снимка архив Лъчезар Тошев

През 2010 г. Съветът на Европа прие Харта за образованието в демократично гражданство и образованието за човешки права. В основата на процеса довел до приемането на този значим европейски документ стои българинът Светлозар Раев от Велико Търново - каза Лъчезар Тошев.

Последната година е от бурните в Съвета на Европа и за Парламентарната му асамбелея. В началото на тази 2015 година, заради анексирането на Крим Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши руската делегация от основни правомощия: право на глас и участие в работата на ръководните ѝ органи. Русия отговори с напускане. Заради сложната геополитическа обстановка, а и отново размирните днес времена за човешките права е интересен въпросът какво е най-голямото предизвикателство пред Съвета на Европа, респективно българското председателстване на Комитета на министрите на СЕ днес.

Цялото интервю на Ирина Недева с Лъчезар Тошев можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Протеин може да намали риска от развитие на Алцхаймер

Специалисти от университета на Алберта в Канада установиха, че протеинът CD33 може да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер, съобщи БТА като цитира MedicalXpress. Учените твърдят, че наличието на CD33 в микроглиалните клетки - имунни клетки макрофаги в централната нервна система, осигурява защита на мозъка срещу болестта на..

публикувано на 09.12.19 в 14:58
КНСБ организира заключителен форум по проект

КНСБ: Оборотът на сивата икономика у нас е 23-25 млрд. лева годишно

Между 23 и 25 млрд. лева годишно е оборотът на сивата икономика у нас, показват данни на КНСБ. Синдикатът е разработил и редица законодателни промени за ограничаване на недекларираната заетост и проявленията на сивите практики. Около 20% е делът на сивия сектор в българската икономика, предимно в търговията, селското стопанство и..

обновено на 09.12.19 в 14:52
Огнеборците в Русе потушиха пожара в подпокривното пространство

Горя куполът на Пантеона на възрожденците в Русе

Пожар на купола на Пантеона на възрожденците вдигна на крак 3 екипа на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе. Един мъж е пострадал вследствие на вдишване на дим. Пантеонът е един от символите на Русе. В момента там текат..

публикувано на 09.12.19 в 14:46

Боян Биолчев за „Преселението“: Отдавна историята е в мен като белетристична плънка

„Наградата е признание, което ме кара да се вълнувам и да се радвам, че я получавам в такава творческа среда, която е архипелаг от дарования“. Това каза в предаването „12+3“ проф. Боян Биолчев - тазгодишният носител на авторитетната литературна награда „Хеликон“ за нова българска художествена проза. Отличието той получи за книгата си..

публикувано на 09.12.19 в 14:43

Отвориха двете ленти на главен път Е 79 след верижната катастрофа в Кресненското дефиле

Движението по главен път Е-79 в участъка между Кресна и разклона за с. Ощава, където тази сутрин стана тежка катастрофа, се осъществява и в двете пътни ленти, съобщиха от ОД на МВР – Благоевград. Кресненското дефиле бе затворено заради верижна катастрофа с един лек и три тежкотоварни автомобила, станала малко преди 9 ч. тази сутрин. При..

обновено на 09.12.19 в 14:34
Президентът Румен Радев организира среща с представители на ЦИК, на отговорните институциите за провеждането и организацията на местните избори тази година, както и анализатори на изборния процес.

Президентът Радев: От прозрачността на изборите зависи легитимността на управлението и институциите

От прозрачността на изборите зависи легитимността на управлението и институциите, това посочи президентът Румен Радев в началото на срещата за изборните правила на „Дондуков“ 2. Държавният глава, представители на ЦИК и анализатори дискутират проблемите в изборния процес. Сред тях са големият брой на недействителни бюлетини за..

обновено на 09.12.19 в 14:18

Седмият международен литературен фестивал започва в рамките на Панаира на книгата

Днес започва Седмият софийски международен литературен фестивал. Според организаторите това е най-мащабното издание до момента с над 100 участници. Предвидени са близо 50 събития, посочи в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Тодора Радева – директор на Фондация „Прочети София“ и програмен директор на Софийския..

обновено на 09.12.19 в 13:59