Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Тошев: важно е да припомним първото председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа в навечерието на второто, което започва на 10 ноември тази година

ПАСЕ : 5май 1992 Дебатите по приемане на България в Съвета на Европа. Снимка архив Лъчезар Тошев /отляво/


Точно на 10 ноември 2015 ще започне българско председателство на  Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това се случва за втори пореден път. Първото беше през 1994г.

За кратката ретроспекция назад ни помага Лъчезар Тошев - един от най-видните ни български представители в ПАСЕ, ако съдим по активността му като докладчик в проекти за решения, препоръки, мотиви, становища в рамките на организацията.

Лъчезар Тошев ръководи българската делегация от 1997 до 2001 г.  През 2009г. - 2013г. отново е член на ПАСЕ, Заместник Председател на българската делегация в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа и Вицепрезидент на групата на Европейската Народна Партия / Християндемократи. Почетно е асоциран към ПАСЕ и е носител на Медала за заслуги към Съвета на Европа.

Когато кажем Съвет на Европа разбираме човешки права, свобода на медиите, върховенство на закона. Мислим за Страсбург, а не за Брюксел, не за Съюз, а за Съвет, в който членуват страните от т.нар.  „Голяма Европа“ - 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на Европейския съюз, за препоръки, а не за закони, за критични доклади, а не за оперативни програми. На практика Съвета на Европа е най-голямата и най-старата европейска организация, в която членуват всички европейски държави с изключение на Беларус заради проблемите със спазването на човешките права там.

България става член на Съвета на Европа едва три години след промените от 1989г., но Лъчезар Тошев донесе в студиото на Хоризонт до обед документ №7, който още в далечните години след Втората световна война резервира мястото на България с подписите на "бащите основатели" на най-голямата пан-европейска организация.  България заема това свое място едва след като започват демократичните промени и когато излиза от режима на съветски социализъм.

Само две години след приемането на България в Съвета на Европа страната ни поема председателсстването на Комитета на министрите на СЕ. Това става по времето, когато посланик към Съвета на Европа в Страсбург е докторът по философия Светлозар Раев, а ръководител на българската делегация в ПАСЕ - Аспарух Панов.

Посланик Светлозар Раев председателства Комитета на Министрите

Първият български посланик към Съвета на Европа Светлозар Раев остава на този пост от 1992 - 1998 г. и на практика подготвя основополагащите документи, които България е иницирала в рамките на Съвета на Европа. Той е син на Димитър Раев, кмет на Търново през 20-те години на ХХ век., учил е във френския католически колеж "Свети Августин" в Пловдив преди закриването му през 1943г., по-късно следва право в Софийсия университет преди да бъде изключен по политически причини. През 50-те години е изпратен в лагерите Куциян и Бобов дол. От 1950 год.започва период на тежка-физическа работа: на леярска пещ, при строежа на сградата на софийското летище, а по-късно като художник-приложник при изработка на керамични декоративни елементи. Работи като приложник-художник при фонда на Съюза на българските художници, а през 1964, по време на работно пътуване към Прага, се отклонява към Виена и иска политическо убежище там. Продължава следването си в Университета на Рейн-Вестфалия в Аахен във Философския факултет по специалности: държавни науки, социология, история на архитектурата и градоустройството. 1975 год.се дипломира като Доктор на философските науки. Работи като научен сътрудник в градския музей на град Кьолн; към катедрата за градоустройство на Аахен.

Д-р Светлозар Раев - реч при последното му участие в Комитета на Министрите, 1999г., снимка архив Лъчезар Тошев

През 2010 г. Съветът на Европа прие Харта за образованието в демократично гражданство и образованието за човешки права. В основата на процеса довел до приемането на този значим европейски документ стои българинът Светлозар Раев от Велико Търново - каза Лъчезар Тошев.

Последната година е от бурните в Съвета на Европа и за Парламентарната му асамбелея. В началото на тази 2015 година, заради анексирането на Крим Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши руската делегация от основни правомощия: право на глас и участие в работата на ръководните ѝ органи. Русия отговори с напускане. Заради сложната геополитическа обстановка, а и отново размирните днес времена за човешките права е интересен въпросът какво е най-голямото предизвикателство пред Съвета на Европа, респективно българското председателстване на Комитета на министрите на СЕ днес.

Цялото интервю на Ирина Недева с Лъчезар Тошев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59