Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Тошев: важно е да припомним първото председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа в навечерието на второто, което започва на 10 ноември тази година

ПАСЕ : 5май 1992 Дебатите по приемане на България в Съвета на Европа. Снимка архив Лъчезар Тошев /отляво/


Точно на 10 ноември 2015 ще започне българско председателство на  Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това се случва за втори пореден път. Първото беше през 1994г.

За кратката ретроспекция назад ни помага Лъчезар Тошев - един от най-видните ни български представители в ПАСЕ, ако съдим по активността му като докладчик в проекти за решения, препоръки, мотиви, становища в рамките на организацията.

Лъчезар Тошев ръководи българската делегация от 1997 до 2001 г.  През 2009г. - 2013г. отново е член на ПАСЕ, Заместник Председател на българската делегация в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа и Вицепрезидент на групата на Европейската Народна Партия / Християндемократи. Почетно е асоциран към ПАСЕ и е носител на Медала за заслуги към Съвета на Европа.

Когато кажем Съвет на Европа разбираме човешки права, свобода на медиите, върховенство на закона. Мислим за Страсбург, а не за Брюксел, не за Съюз, а за Съвет, в който членуват страните от т.нар.  „Голяма Европа“ - 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на Европейския съюз, за препоръки, а не за закони, за критични доклади, а не за оперативни програми. На практика Съвета на Европа е най-голямата и най-старата европейска организация, в която членуват всички европейски държави с изключение на Беларус заради проблемите със спазването на човешките права там.

България става член на Съвета на Европа едва три години след промените от 1989г., но Лъчезар Тошев донесе в студиото на Хоризонт до обед документ №7, който още в далечните години след Втората световна война резервира мястото на България с подписите на "бащите основатели" на най-голямата пан-европейска организация.  България заема това свое място едва след като започват демократичните промени и когато излиза от режима на съветски социализъм.

Само две години след приемането на България в Съвета на Европа страната ни поема председателсстването на Комитета на министрите на СЕ. Това става по времето, когато посланик към Съвета на Европа в Страсбург е докторът по философия Светлозар Раев, а ръководител на българската делегация в ПАСЕ - Аспарух Панов.

Посланик Светлозар Раев председателства Комитета на Министрите

Първият български посланик към Съвета на Европа Светлозар Раев остава на този пост от 1992 - 1998 г. и на практика подготвя основополагащите документи, които България е иницирала в рамките на Съвета на Европа. Той е син на Димитър Раев, кмет на Търново през 20-те години на ХХ век., учил е във френския католически колеж "Свети Августин" в Пловдив преди закриването му през 1943г., по-късно следва право в Софийсия университет преди да бъде изключен по политически причини. През 50-те години е изпратен в лагерите Куциян и Бобов дол. От 1950 год.започва период на тежка-физическа работа: на леярска пещ, при строежа на сградата на софийското летище, а по-късно като художник-приложник при изработка на керамични декоративни елементи. Работи като приложник-художник при фонда на Съюза на българските художници, а през 1964, по време на работно пътуване към Прага, се отклонява към Виена и иска политическо убежище там. Продължава следването си в Университета на Рейн-Вестфалия в Аахен във Философския факултет по специалности: държавни науки, социология, история на архитектурата и градоустройството. 1975 год.се дипломира като Доктор на философските науки. Работи като научен сътрудник в градския музей на град Кьолн; към катедрата за градоустройство на Аахен.

Д-р Светлозар Раев - реч при последното му участие в Комитета на Министрите, 1999г., снимка архив Лъчезар Тошев

През 2010 г. Съветът на Европа прие Харта за образованието в демократично гражданство и образованието за човешки права. В основата на процеса довел до приемането на този значим европейски документ стои българинът Светлозар Раев от Велико Търново - каза Лъчезар Тошев.

Последната година е от бурните в Съвета на Европа и за Парламентарната му асамбелея. В началото на тази 2015 година, заради анексирането на Крим Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши руската делегация от основни правомощия: право на глас и участие в работата на ръководните ѝ органи. Русия отговори с напускане. Заради сложната геополитическа обстановка, а и отново размирните днес времена за човешките права е интересен въпросът какво е най-голямото предизвикателство пред Съвета на Европа, респективно българското председателстване на Комитета на министрите на СЕ днес.

Цялото интервю на Ирина Недева с Лъчезар Тошев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40