Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Карастоянова: Държавата е длъжник на българските медии по света

Снимка: БГНЕС

В гръцката столица Атина официално беше открита 11-та световна среща на българските медии. В знак на уважение към форума гръцките студенти вдигнаха за час блокадата на Атинския университет, за да може срещата, която събра журналисти от 35 медии в 20 страни по света, да бъде официално открита в Аулата на иначе затворения от протестиращите университет.

Над 150 български медии в чужбина успяват да оцелеят с оскъдно финансиране в динамично променящия се медиен пазар. Най-често те се занимават с проблемите на българската диаспора.Според официалната статистика, в момента извън България живеят 3 милиона души. Реалният брой вероятно е много по голям щом всяка година между 13 и 24 000 българи напускат родината. Половината от имигриращите са на възраст до 29 години. Българите, които работят в чужбина са повече от българите, които работят в България, а парите, които вкарват в страната ни са с половин милиард повече от преките чуждестранни инвестиции. Държавата осъзнава ангажимента си за финансово подпомагане на българските медии по света, но ресурсите и през тази година няма да го позволят, обясни Поли Карастоянова, председател на комисията по културата и медиите в Народното събрание.

Държавата е длъжник на този етап, но нека да бъдем честни и да кажем, че недофинансирани са повечето серии на нашата дейност, които не изглеждат животоспасяващи. Недофинансирани са и обществените медии, но си даваме сметка, че ограниченият ресурс просто означава възможното, а не желаното. Не намираме, че това е правилният израз на политиката, просто вероятно е единственият възможен към този момент израз на политиката.

Пред участниците в 11-тата световна среща на българските медии Карастоянова заяви, че България се интересува от мнението на сънародниците ни в чужбина за това, което се случва в страната, и обеща стратегия, според която  пък техният живот да бъде тема в националните медии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Световната среща на българските медии се открива в Атина

В гръцката столица Атина се открива 11-ата световна среща на българските медии. Организатори са БТА и Асоциацията на българските медии по света. Тазгодишната тема на форума е „Медиите и културните различия. Диалог между съседи“. БНР е медиен партньор и ще..

публикувано на 05.11.15 в 07:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2...

публикувано на 28.07.24 в 19:13

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено деяние

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18
Държавният секретар kd IDY Антъни Блинкcн разговаря с японския външен министър Йоко Камикава (не е в кадър) по време на двустранна среща  в Токио, 28 юли 2024 г.

САЩ с нова структура на военното си командване в Япония - обединен щаб с разширени мисии

САЩ обявиха големи промени в структурата на военното си командване в Япония, за да задълбочат координацията със съюзническите сили. Това стана след разговори в Токио между американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България иска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че..

публикувано на 28.07.24 в 15:59