Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15-годишна ученичка почина след няколко удара с нож в училищен двор в Сливен

| обновено на 06.11.15 в 21:50

15-годишна деветокласничка е починала на място от прободни рани във врата, гърдите и корема при тежък инцидент в двора на 12-о училище и Икономическия техникум в Сливен. Нападателят е 28-годишен мъж от Струпец, който след това нападнал с нож друг мъж, негов съперник за момичето. Педагожката на техникума, която се опитала да предотврати инцидента, също е намушкана. Накрая нападателят налапал дулото на газов инцидент и се опитал да се самоубие. Любовна драма най-вероятно е причината за тежкия инцидент.

Шефът на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски обясни:

Около 13.30 ч.  Димитър Иванов (28 г.) намушква с нож Красимир (28 г.) пред двора на училището. След което, влизайки вътре в самия двор на стълбите, промушва и ученичката - 15-годишната Симона, при което тя умира на място. След като промушва ученичката, Димитър се прострелва с газов пистолет зад сградата на училището. До момента е установено чрез свидетели, че между Симона и Димитър е имало любовна връзка. Красимир и Димитър са в реанимация. Красимир е криминално проявен, докато Димитър не е проявяван до момента.

Д-р Василиса Симеонова - директор на Бърза помощ - Сливен каза пред "Хоризонт":

Колегите чакаха нашите линейки, хирурзи, анестиолози, всякакви специалисти посрещнаха пострадалите и всичко стана много бързо и те в рамките на 15-20 мин. от инцидента вече бяха настанени в Областната болница. Тези двама има опасност за живота. Според мен за третия няма. 

Състоянието на 40-годишната учителка е сравнително добро. Учебният процес и в двете училища е прекратен след инцидента. Охранителят в училището е бил един и не е успял да се намеси. Той е повикан на разпит в полицията.

Психолози, изпратени от Държавната агенция за закрила на детето, ще работят с  учениците и учителите в Професионална гимназия по икономика в Сливен. Председателят на Агенцията Ева Жечева препоръча незабавно да бъде свикан Координационен механизъм за взаимодействие при случай на насилие, с участието на прокурор.

Синдикатът на българските учители призовава да се дари кръв за Стефка Султанова, която пострада при трагичния индицент в Сливен.

В позиция, изпратена до медиите, и ресорният министър Тодор Танев, и от синдиката, призоват охранителните фирми и директорите на учебни заведения да "спазват разпоредбите за безопасността не само в класните стаи, но и в дворовете на учебните заведения за опазване живота и здравето на децата".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертва и няколко ранени при руски удар по Краматорск

Един цивилен бе убит, а няколко - ранени при руски удар по украинския град Краматорск в Донецка област. Това съобщи в Telegram областният управител Вадим Филашкин. "Тази сутрин руснаците удариха обект от критичната инфраструктура в града с ракета", добави Филашкин, цитиран от БТА.   По думите му съоръжението е сериозно пострадало...

публикувано на 10.08.24 в 11:26

СФСМВР: С избора на служебен вътрешен министър трябва да се осигури спокойствие и устойчивост

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) публикува позиция, в която посочват, че с избора на служебен министър на вътрешните работи трябва да се осигури нужното спокойствие и устойчивост, за да има условия за работа и резултати. "Надяваме се определената за кандидат за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева да се..

публикувано на 10.08.24 в 11:10
Илияна Йотова

Йотова не очаква спадане на политическото напрежение след избора на Грънчарова - Кожарева

Вицепрезидентът Илияна Йотова не очаква да спадне политическото напрежение след избора на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер.  "Още повече - заявките за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали и сигналите в това отношение до този момент също не са спирали. Надявам се новото предложение за министър-председател на..

публикувано на 10.08.24 в 10:59
Концертите на Тейлър Суифт във Виена бяха отменени заради опасност от нападение

Седмицата: Предотвратиха "кървава баня" във Виена, размирици в Англия и нов глава на "Хамас"

"Русия доведе войната в нашата земя и следва сама да усети какво е сторила."  "В 5 ч. и 30 мин. сутринта на 6 август подразделения на украинските въоръжени сили на брой до хиляда души преминаха в настъпление, за да овладеят част от територията на Суджинския район в Курска област. Напредването на противника в направлението..

публикувано на 10.08.24 в 10:35

Чепеларе – домакин на Международно литературно четене "Жени в планината" за втори път

За втора поредна година Чепеларе е домакин на Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова".  Тази вечер на площад "Олимпийски" в четенето ще участват писателки от България, Сърбия, Великобритания, Испания, Полша, Белгия и Украйна. Те ще прочетат откъси от свои творби, като посетителите..

публикувано на 10.08.24 в 10:15

За денонощие: Потушени са 135 пожара, има пострадал

Общо 135 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, има пострадал човек, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Преки материални щети има при 27 пожара, от които шест - в жилищни сгради, един - в промишлени сгради, три - в спомагателни, временни или паянтови постройки, шест - в транспортни..

публикувано на 10.08.24 в 10:09

След протестите: Започват частични ремонти на водопроводната мрежа в Хаджидимитрово

След протестите с пътни блокади на хората от свищовското село Хаджидимитрово, заради безводието, водоснабдителното дружество започва частични ремонти на водопроводната мрежа. На общоселско събрание от водния оператор посочиха, че  с общинското ръководство на Свищов е обсъден вариант да се търси алтернативен водоизточник, защото..

публикувано на 10.08.24 в 09:53