Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози организираха протест заради изсичането на 20 декара на Витоша

| обновено на 11.11.15 в 21:08

Над хиляда души се включиха в протеста срещу незаконни строежи в Националния парк Пирин и Природен парк Витоша. Шествието тръгна от паметника на Патриарх Евтимий, премина по централните софийски улици и завърши пред Министерския съвет.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреди, че разораването с тежка техника на 20 декара млада гора в природен парк Витоша е опит да се започне изпълнението на отхвърлен от правителството и съда план за по-голяма ски зона около хижа "Алеко". Подобно нарушение е прецедент на европейско ниво и  заради това държавата е застрашена от бърза наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

Проверка на природозащитниците показва, че най-вероятно става дума за незаконно изграждане на една от пистите от подробния устройствен план на нова ски зона "Алеко". Този план беше предложен на обществено обсъждане от "Витоша ски" АД през 2009 година. Фирмата държи почти всички лифтове и влекове на Витоша. Планът беше спрян от Министерството на околната среда и водите през 2011 година в изпълнение на две решения на Върховния административен съд, защото нарушава българското и европейското законодателство. Сметката показа, че ще бъдат изсечени над 33 хиляди дървета и унищожени над 170 декара морени. Срещу плана се обявиха и ски учители.


На 9 ноември тази година при проверка на горските и други държавни служители, на която са присъствали природозащитници и представители на "Витоша ски", стана ясно, че над 20 декара гора, залесена с доброволен труд и с над 1500 фиданки, закупени с европейски средства, е унищожена в природния парк в последните дни.

От фирма "Витоша ски" обявиха, че нямат нищо общо с действията в природен парк Витоша и за тях е непонятно защо държавните институции са се забавили толкова дълго с обвяването на истината. От фирмата посочват, че Регионалната инспекция по околна среда е съгласувала действията в планината и Държавното горско стопанство е подписало договор за това.

Не искаме да коментираме целесъобразността на тяхната дейност. За нас е виден резултатът - заради корояда-топограф, Витоша е една мъртва планина. Настояваме ресорните министри да предприемат адекватни действия срещу организаторите на това активно мероприятие, изтъкват още в писмото от компанията.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Полицията направи оглед на изсечената площ край "Витошко лале"

Няколко часа продължи огледът от полицията на Витоша, където над 20 декара растителност беше изорана от багери в близост до писта "Витошко лале".  Мястото се намира на около 200 метра от хижа "Алеко". В близост до средната част на писта "Витошко лале" е..

публикувано на 11.11.15 в 16:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече..

публикувано на 13.07.24 в 19:21

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната. Възникнаха и нови огнища. Запали се гора между Солун и Серес. Борбата с огъня е силно затруднена от много високите температури - над 40 градуса. Десетки пожарникари, доброволци и войници..

публикувано на 13.07.24 в 18:55

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" -..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57