Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС на извънредно заседание за затягане на трансграничния контрол

| обновено на 20.11.15 в 11:51
Снимка: БГНЕС

Спешни полицейски мерки за трансграничен контрол на движението на терористите обсъждат на извънредно заседание министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС. От българска страна участват вицепремиерът Румяна Бъчварова и министър Христо Иванов.

Оперативни мерки за контрол на границите и следене на европейските джихадисти са част от обсъжданите теми, обяви на влизане министър Етиен Шнайдер от ротационното председателство на Съвета от Люксембург:

Вече не можем да правим разлика при проверките между европейски граждани и граждани на други страни. Трябва да следим хората, които влизат в ЕС, дори и да нямат конкретни планове за атентати.

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов допълни:

Абсолютно необходимо е в момента на гранично преминаване да се правят справки в информационната система на Шенген. Заедно с единния регистър на пътниците в самолетите, това е единствената възможност да установим маршрутите на терористите и да ги неутрализираме още преди те да действат.

Това искане за по-строг контрол би означавало граничите полицаи да правят редовни проверки в компютърните системи за криминално минало на всеки европеец, който идва от дестинация, считана за рискова. По данни на ЕК обаче справките в системата по външните граници на Шенген за пътуващи потенциални джихадисти с европейски паспорти са много малко и варират от 1,5 до 17%. Освен това държавите често въвеждат в базата данни твърде оскъдна информация защо лицето се издирва от властите.

Според вътрешния министър Бернар Казньов нито една европейска държава не е предупредила французите, че издирваният още преди 13 ноември терорист Абделхамид Абауд, сочен за организатор на атаките в Париж, е влязъл отново на шенгенска територия, връщайки се от Сирия. Едва 3 дни след атентатите Франция е получила потвърждение от разузнаване извън ЕС, че белгиецът Абауд по-рано е бил засечен в Гърция.

Друг атентатор, французинът Сами Амимур, който е бил с присъда за трафик на дрога, безпроблемно е заминал за Сирия, след което се е върнал незабелязан, за да участва в убийствата в Париж.

Сътрудничеството между разузнавателните служби ще бъде в дневния ред на вътрешните министри, чиято среща бе определена като оперативна от представителя на Люксембургското ротационно председателство посланик Кристиан Браун:

Много информация би могла да бъде споделена и много атентати биха могли да бъдат предотвратени, каза той.

Планира се подсилването на агенциите Европол и Евроюст, които да координират действията между службите на 28-те страни. Обменът на разузнаване обаче остава в компетенциите на националните държави.

Министерската среща ще поиска единен регистър на европейските граждани, които пътуват със самолети. Техните лични и банкови данни са нужни на правоохранителните органи за проверки в реално време. Системата съществува и в момента, но само за пътуващите извън ЕС, например до САЩ и Канада.

Законодателният проект буксува от 8 години поради опасенията на депутати от ЕП за злоупотреби с личната информация на гражданите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бернар Казньов

Франция призова европейските страни за спешни решения за борбата с тероризма

Френският вътрешен министър Бернар Казньов призова европейските страни да приемат спешно решения за борба с тероризма, след като са изгубили твърде много време. Той направи това изявление при пристигането си на извънредното заседание на..

публикувано на 20.11.15 в 11:13
Виктор Орбан

Орбан: Бежанската криза и рискът от тероризъм налагат прераглеждане на договорите на ЕС

За преразгреждане на основните договори на ЕС настоя премиерът на Унгария Виктор Орбан в интервю, дадено за Унгарското национално радио. Според Орбан не само шенгенското споразумение, но и много други общи документи са се оказали безрезултатни и изискват..

обновено на 20.11.15 в 11:32

Д. Митов: Шенген трябва да продължи да функционира в сегашния си вид

Според българския външен министър системата Шенген трябва да продължи да функционира в сегашния си вид. Министър Даниел Митов обясни позицията си. Не можем да губим завоювани свободи. Шенген трябва да остане и да функционира така, както е..

публикувано на 20.11.15 в 12:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в..

публикувано на 13.07.24 в 19:42