Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Митов: Шенген трябва да продължи да функционира в сегашния си вид

Снимка: БГНЕС

Според българския външен министър системата Шенген трябва да продължи да функционира в сегашния си вид. Министър Даниел Митов обясни позицията си.

Не можем да губим завоювани свободи. Шенген трябва да остане и да функционира така, както е функционирал до момента. Най-важното за ЕС е да засили охраната по външните си граници и да започне да ги пази сериозно, освен това, трябва да се подпише, колкото е възможно по-бързо, споразумението с Република Турция, за да може да бъде контролиран миграционният бежански поток. България, разбира се, че трябва да стане член на Шенген. Ние се борим за това отдавна. Един ден България, разбира се, ще бъде член на Шенген. Точно в този момент има много други въпроси за решаване. Ние сме готови и в момента, в който този въпрос бъде поставен, аз смятам, че ще бъдем разбрани и ще бъдем приети в Шенген.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС на извънредно заседание за затягане на трансграничния контрол

Спешни полицейски мерки за трансграничен контрол на движението на терористите обсъждат на извънредно заседание министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС. От българска страна участват вицепремиерът Румяна Бъчварова и министър Христо Иванов ...

обновено на 20.11.15 в 11:51
Виктор Орбан

Орбан: Бежанската криза и рискът от тероризъм налагат прераглеждане на договорите на ЕС

За преразгреждане на основните договори на ЕС настоя премиерът на Унгария Виктор Орбан в интервю, дадено за Унгарското национално радио. Според Орбан не само шенгенското споразумение, но и много други общи документи са се оказали безрезултатни и изискват..

обновено на 20.11.15 в 11:32
Бернар Казньов

Франция призова европейските страни за спешни решения за борбата с тероризма

Френският вътрешен министър Бернар Казньов призова европейските страни да приемат спешно решения за борба с тероризма, след като са изгубили твърде много време. Той направи това изявление при пристигането си на извънредното заседание на..

публикувано на 20.11.15 в 11:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп беше евакуиран от предизборно събитие

Бившият американски държавен глава и настоящ кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп беше евакуиран по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания.  Видео кадри показват как Тръмп се навежда, докато се чуват силни шумове, подобни на..

публикувано на 14.07.24 в 01:48

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54