Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стоян Ставру: Правото трябва да делегира права на природата като субект

Екологичните проблеми пред човечеството са все по-осезаеми и затова екологичното право в настоящия му вид е недостатъчно, за да защити природата. Все по-екстремната ситуация с все по-застрашено природно равновесие поставя въпроса за създаване на нова категория правни субекти и делегиране на права на природата и животинския свят. Това отбеляза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" докторът по право и философия Стоян Ставру.

Идеята е да се предостави правосубектност на природата като цяло или на отделни нейни системи. Традиционното право признава единствено физическите и юридическите лица като правни субекти. Всичко останало е обект на правото, т.е. благо, което може да бъде използвано за задоволяване на интересите на правните субекти, а природата е "раздробена" на множество вещи, които хората могат да обменят, обясни д-р Ставру и допълни, че в сегашното екологично право чисто юридически мерките работят много бавно – например, докато се признае един вид за изчезващ, той вече може да е изчезнал.

Идеята за природата като носител на права е радикална идея, но вече е възприета в законодателствата на няколко държави, заяви Стоян Ставру и даде примери:

В Еквадорската конституция има глава "Права на природата" и като основно нейно право е посочено правото на съществуване и правото да се самоподдържа. Боливия е приела "Закон за правата на майката-земя". В Нова Зеландия има призната за правен субект реката Уангануи и тя вече не е географско място, а правен субект, включително нейните притоци.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава военната активност в Ивицата Газа

Продължава военната активност в Ивицата Газа на фона на планираното временно спиране на огъня заради кампания за ваксинация срещу полиомелит. Най-малко 48 души са били убити при изралески удар в анклава, съобщават палестинските здравни власти, цитирани от Франс прес. Не стихват и сблъсъците в централните и южни райони на Газа.  Докато повече от 2000..

публикувано на 31.08.24 в 20:47

Бдение в памет на момчето, починало след падане с електрическа тротинетка

Бдение в памет на 16-годишното момче, което почина след падане с електрическа тротинетка се състоя тази вечер в Плевен. Близки, приятели и съученици на Михаел се събраха на мястото, където на 27 август вечерта се е случил инцидентът. Те оставиха цветя, запалиха свещи и запазиха мълчание в памет на младежа. По случая се води разследване от Окръжната..

публикувано на 31.08.24 в 20:31

Ретро парад на автомобили и мотоциклети в Габрово

Ретро парад на автомобили и мотоциклети премина по улиците на Габрово. Модели от 30-те години на миналия век и соцвозила привлякоха вниманието на жителите на града. Любители на ретро коли и мотоциклети от различни краища на страната се събраха в Габрово, за да се представят с возилата си.  До подредените на централния площад..

публикувано на 31.08.24 в 20:15
Албин Курти

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над Ибар

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над река Ибар, която разделя албанците и сърбите в град Митровица.  Сградите на местното самоуправление в четирите общини, населени предимно със сърби, са затворени втори ден от полиция по разпореждане на Прищина. Мостът е затворен за автомобили от години, но тази сутрин бе..

публикувано на 31.08.24 в 20:06

Политическите партии на много места в страната не постигнаха съгласие за съставите на РИК

Политическите партии на много места в страната днес не постигнаха съгласие за съставите на Районните избирателни комисии, съобщава БТА.  Така ще се наложи Централната избирателна комисия да вземе решение за съставите на тези РИК-ове. В Русе спорът беше за председателското място. Спор за секретарското място и две отделни номинации, излъчени от двама..

публикувано на 31.08.24 в 19:54

Германка нападна с нож шестима души в автобус в град Зиген

32-годишна германка е нападнала с нож шестима души в автобус в германския град Зиген в петък вечерта. Трима души са ранени тежко и са с опасност за живота, други трима са пострадали по-леко.  Нападението е извършено от германка, която има психически проблеми, съобщи полицията. Не става дума за терористичен акт.  Жената е извадила нож в автобус, който е..

публикувано на 31.08.24 в 19:45
Снимката е илюстративна

26 ранени във верижна катастрофа на магистрала в Италия

Верижната катастрофа е със 7 автомобила на магистрала А 23 посока Тарвизио към границата на Италия с Австрия.  Ранените са откарани в болници в Удине и Толмецо. На още 20 шофьори е оказана помощ на място.  Поради голямата горещина доброволци на Червения кръст закараха някои от тях в селището Джемона, за да бъдат лекувани и освежени..

публикувано на 31.08.24 в 19:35