Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„София среща Люксембург” – Международен културен мост

Проф. Борислава Танева с младите музиканти Гаврил Лекуит и Зала Кравос.
Снимка: личен архив на проф. Борислава Танева

В програмата на „Новогодишния музикален фестивал“ в НДК предстоят два концерта на млади солисти и композитори. Проектът носи името Международен културен мост – „София среща Люксембург“. Организира се от люксембургската асоциация „Artistes en herbe” („Подрастващи артисти“), с президент Албена Врачанска. Асоциацията организира и едноименния конкурс, а сред членовете на журито е и проф. д-р Борислава Танева – преподавател в НМА „Панчо Владигеров”.

Благодарение на двете българки, в края на тази седмица проектът ще бъде представен пред столичната публика. На 11 декември ще чуем солисти от Люксембург, заедно с филхармония „Пионер“, диригент Любомир Денев – младши. На следващия ден на концерт-матине млади изпълнители ще свирят произведения на свои връстници, както и на вече утвърдени творци.


Повече за възникването на проекта разказва проф.д-р Борислава Танева:

Ще започна от далечната 2010 година. Често ми се налага да пиша детска музика за малки пианисти, поради факта, че освен специалност пиано преподавам и педагогическа практика в НМА. Малко преди 2010-та издадох един сборник с такива пиеси, изпратих го на уникалния по рода си конкурс по композиция с детска тематика в Люксембург. Произведенията спечелиха Гран При, това беше и първият ми досег с тази държава.  По единодушно решение на журито в следващото издание ме поканиха да се присъединя към тях. Състезанието е със специално внимание към детската и образователна страна на музиката. Категориите, в които композиторите се надпреварват са две, те не се конкурират една с друга. Първата е „Деца пишат за деца”, а втората – „Възрастни пишат за деца”. Композициите на най-малките са много трогателни и впечатляващи. Възможността, която им се дава – да напишат музика – е наистина прекрасна. Това е и една от моите лични и професионални каузи - най-малките и младите трябва да се стимулират в създаването на изкуство. Желанието ми да намеря реална публика и сцена за материализирането на тези произведения пред публика се появи спонтанно. С помощта на асоциацията „Artistes en herbe” и нейния президент Албена Врачанска решихме да осъществим тази идея в България. За мое голямо удоволствие организаторите на „Новогодишния музикален фестивал” приеха идеята. Той е с участието на филхармония „Пионер” и деца солисти от двете страни. Матинето в събота ще представи наградените творби на уникалния конкурс по композиции за детска музика. Познавам повечето от  децата, които ще вземат участие в концертите, тъй като съм правила няколко майсторски класа в Люксембург – продължава проф. Танева. Те са на възраст от 10 до 18 години. Има изпълнители от различни националности. Мога да откроя пианистката Зала Кравос, която идва вече няколко пъти в България. Ученичка е в Брюксел на Мари Жоао Пиреш, която е една от водещите имена в клавирното изкуство в момента. Тя ще свири II и III част на Концерт за пиано и оркестър Равел в Сол Мажор (
G dur). Друг талантлив участник е Гаврил Лекуит. Той ще изпълни Концертна рапсодия за цигулка „Циганка”, отново от Равел. Участие ще вземе и Николай Димитров – един много успешен 14-годишен пианист от Русе. Той е носител на много престижни награди. В концерта в събота, който е с наградените композитори от конкурса в Люксембург, лично ще дойдат София Болонаки, която има I награда от 2010-а година. Ще бъде представена и Марта Гайтанджиева, с 3-та награда от 2015-та година. От секцията за възрастни също ще има няколко интересни представители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.