Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров: Тезата на Христо Иванов е елементарна интрига

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров определи като "елементарна интрига" тезата на министъра на правосъдието в оставка, че премиерът се съобразява с него при вземането на решения. По думите на Цацаров Христо Иванов доста надценява неговата персонална роля, доста надценява ролята въобще на главния прокурор, както и ролята на институцията. Прокуратурата не е политически играч, каза Цацаров и посочи, че доста се подценява ролята на българския премиер и начина, по който взема решения. 

Главният прокурор посочи, че не може да разбере къде е логиката в това, превесът на професионалната или политическата квота във Висшия съдебен съвет да води до по-голяма независимост на прокуратурата. 

Що се отнася до отчитането на главния прокурор пред Народното събрание, нямам нищо против. Това е мое предложение още от ноември 2014 година, но, разбира се, невъзможно е да се произнасям и да обяснявам какво се прави по конкретни дела, но като цяло как върви борбата с организираната престъпност и какви мерки се вземат, против това нямам нищо,  изтъкна Сотир Цацаров.

По повод изявлението на председателя на ВКС Лозан Панов, че оставката на Христо Иванов е била предизвестена, главният прокурор каза, че всеки отговаря за думите си и няма да разговаря с господин Панов през медиите:

Бих се чувствал победител, каза той, ако след приемането на разделянето на две колегии на ВСС, което е основа на реформата, се приеме свестен Закон за съдебната власт, бързи промени в Наказателно-процесуалния кодекс, както и съвременен закон за мерки срещу тероризма. Всичко останало е сценарий и интрига, категоричен бе Цацаров.

Главният прокурор дойде в община Девня, за да се срещне с родителите на убития в дискотека Мартин Тодоров, които настояват освен конкретния извършител на престъплението, да бъде открит и поръчителят. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Росен Плевнелиев: Цената на политическия компромис е независимостта на съда

Президентът Росен Плевнелиев  нарече политически компромис решението на парламента за разделението на квотите във Висшия съдебен съвет. На честването на 135-годишнина от учредяването на Върховния касационен съд държавният глава заяви, че една..

обновено на 11.12.15 в 15:03
Лютви Местан

Лютви Местан: Христо Иванов цели да дискредитира премиера

Тежко е нарушен общественият договор между управляващите и избирателите, защото реформаторите не са изпълнили своята задача и са загубили легитимността си. Това каза лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан в коментар за..

публикувано на 11.12.15 в 15:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Петър Балкански: Магистърската програма "Образователен мениджмънт" роди ново поколение лидери в образованието

Магистърската програма "Образователен мениджмънт" роди ново поколение лидери в образованието и  този успех е съпоставим с англоезичните университети. Това каза пред БНР проф. Петър Балкански, който получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на..

публикувано на 23.07.24 в 15:59
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Хубаво е, че имаме толкова много български евродепутати на важни позиции в ЕП

Хубаво е, че нашите евродепутати заемат силни позиции в ръководствата на парламентарните комисии . Това заяви пред БНР Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на ЕП в България. "Важно е, защото в комисиите се изготвя позицията на ЕП по..

публикувано на 23.07.24 в 15:24
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Георги Тахов: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на..

публикувано на 23.07.24 в 15:22

Собственикът на градския басейн в Силистра го преотстъпи на Общината безвъзмездно за 3 години

Фирма-собственик на градския басейн в Силистра го преотстъпи на Общината безвъзмездно за срок от три години. Договорът бе подписан днес, като от Общината поемат ангажимент за следващия летен сезон съоръжението да функционира на пълен капацитет...

публикувано на 23.07.24 в 15:21

Люба Йорданова: Проблемите в образованието са риск за икономическото развитие на страната

От Фондация "Заедно в час" ще настояват за цялостна реформа на училищното образование у нас, но и да се поставят цели, както и да се определят критерии, за да се оценяват резултатите от постигнатите цели. Това каза в интервю пред БНР Люба..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Между 10 и 15 села във Варненска област са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин..

публикувано на 23.07.24 в 14:34

Елена Поптодорова: Съжалявам, че по отношение на Украйна се получи такъв сблъсък с назначението на Ненчев

Няма да коментирам личността на Николай Ненчев, защото се предполага да го познавам и по-добре. Но има нещо, което не би трябвало да се случва , каза Елена Поптодорова в интервю пред БНР.  Бившият посланик на България в САЩ коментира..

публикувано на 23.07.24 в 14:01