Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева положи клетва като министър на правосъдието

Радан Кънев заговори за предсрочни избори, Цвета Караянчева го репликира, че е в един глас с ДПС

| обновено на 18.12.15 в 12:34
Снимка: БГНЕС

Със 126 гласа Екатерина Захариева беше избрана за министър на правосъдието. Единствено ГЕРБ и АБВ дадоха пълната си подкрепа за Захариева. БСП, ДПС и "Атака" гласуваха против, а Реформаторският блок, Патриотичният фронт и Български демократичен център се разделиха във вота. Захариева положи клетва като правосъден министър:

Заклевам се в името на Република България да спазвам законите и Конституцията на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!

Гласуването на новия правосъден министър беше заедно с оставката на Христо Иванов. При вота един депутат от Реформаторския блок - Атанас Атанасов и двама независими също гласуваха против. С "въздържал се" гласуваха шестима депутати от РБ, седем от Патриотичния фронт и четирима от БДЦ. Останалите от трите групи я подкрепиха. Екатерина Захариева заяви своя управленски ангажимент:

Аз считам, че по-важното в момента е да не се губи време и да се направи това, което беше немалко постигнато. Разделянето на ВСС на две колегии, така че да могат съдиите и прокурорите да се чувстват по-независими и да вземат сами решения за кариерно израстване и атестиране и всичко, което им беше дадено. Въвеждането на явното гласуване. Обещавам, че няма и никога не съм го правила да влизам в политически задкулисни договорки с една или друга част.

Гласуването на персоналните промени в МС предизвика разпален двучасов дебат. Опозицията оспори и стария, и новия министър. Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че няма да има реална промяна с избора на Захариева:

Очевидно е, че става въпрос за едно формално гласуване, за една имитация на стабилност и окомплектовка на кабинета. За политиката нищо не сме говорили.

Четин Казак от ДПС насочи критиките си към подалия оставка министър Христо Иванов и очерта изискванията към новия правосъден министър:

Да промени радикално подхода на Министерство на правосъдието в тази сфера, ако очаква нашата подкрепа.

От "Атака" определиха кандидатурата на Екатерина Захариева като фатален дефицит на държавничество и като подигравка с гилдията на магистратите. Разпалени дебати се чуха и в редиците на РБ. Петър Славов от гражданската квота на реформаторите обяви, че има проблем с даването на доверие в аванс. Противоположно мнение изказа Димитър Делчев:

България няма какво повече да чака и затова отговорността по отношение на дълбоката съдебна реформа и краткостта на сроковете ме предизвиква мен да поздравя госпожа Захариева за куража, който има.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отново заговори за предсрочни избори:

ГЕРБ нямат кандидат за министър на правосъдието и човек, на когото да заложат, да възложат политическа отговорност за провеждане на реформа. Назначаването на двукратен служебен вицепремиер, една година след съставянето на правителство е знак за наближаващи предсрочни избори. А това общо усещане за нестабилност се подхранва от факта, че днес изборът ще бъде направен успешно, но ще бъде направен с помощта на три сцепени парламентарни групи. Три основни парламентарни групи няма да гласуват единно, както гласуваха при избора на правителството. На Демократи за силна България вие ще можете да разчитате и на подкрепата на Демократи за силна България вие можете да разчитате, ако и когато влезете в истинската битка. Но, когато ви оставят сама в боя, когато кошарата тук е празна, както беше празна за Христо, тогава ще получите нашата подкрепа.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева остро репликира изказването на Радан Кънев:

Как сте в опозиция, а сте в управлението? Защо говорите в един глас с ДПС за избори? Нали сте опозиция на ДПС? Нали искате да пришиете ДПС към ГЕРБ? Нали всичките ваши изяви по медиите са, че ГЕРБ и ДПС са заедно? Нима не вие постигнахте историческия компромис, когато отидохте на колене пред г-н Местан и, ако наистина искаме да има реформа, трябва да бъдем единни, а не да се ритаме по кокалчетата.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов ясно подчерта, че да подкрепят Захариева за нов правосъден министър е най-правилното, което могат да направят днес:

Защото днешната подкрепа за кандидатурата, направена от министър-председателя Бойко Борисов означава стабилност за правителството и стабилност за днешното управление. Друг е въпросът за нашите партньори от РБ, защото една малка част от тях заявиха принципната си позиция, че минават в опозиция. Скъпи колеги, които минахте в опозиция, просто мястото ви не е там, където в момента седите.

Веднага след като се закле Екатерина Захариева прие поста от досегашния правосъден министър Христо Иванов. Той ѝ предаде символично ключа от касата, в която се пази държавният печат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Атанас Атанасов ДСБ

Ат. Атанасов: Половината от групата на Реформаторския блок няма да подкрепи Екатерина Захариева

Половината от групата на Реформаторския блок няма да подкрепи Екатерина Захариева за поста министър на правосъдието, каза в интервю за "Преди всички" Атанас Атанасов – заместник-председател на ДСБ. Той поясни:   Аз ѝ зададох един въпрос..

публикувано на 18.12.15 в 09:08

Марин Киров: АБВ ще подкрепи Екатерина Захариева

От АБВ ще подкрепят Екатерина Захариева , защото съдебната реформа не трябва да се персонализира, каза в "Преди всички" Марин Киров – председател на правния съвет на АБВ: Да реформираш правосъдието не означава да окичиш името си със заслуги,..

публикувано на 18.12.15 в 08:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Загасен е пожарът край "Меден рудник" в Бургас, унищожени са зеленчукови градини

Загасен е пожарът край бургаският квартал "Меден рудник", който възникна в обедните часове днес. Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти Изгорели са сухи треви и храсти и 2 частни зеленчукови градини. В..

публикувано на 29.07.24 в 17:19

Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника

Община Елин Пелин предупреди гражданите да не събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника. В четвъртък база на фирма за пиротехника се взриви. А при инцидента загинаха четирима души. От общината предупреждават, че е..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Калоян Методиев

Калоян Методиев пита защо е поканен на разговори за третия мандат с депутати от разпадналата се ПГ на "Величие"

Депутатът Калоян Методиев, който не членува в парламентарна група, е изпратил писмо до преговорния екип на "Има такcв народ" (ИТН) за провеждане на срещи в опит за съставяне на правителство с третия мандат.  ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Елизавета и Маргарита от Бесарабия

Отличници на Болградската гимназия мечтаят да учат в България

Болградската гимназия е най-старото и най-авторитетно средно училище в Бесарабия. За историята й се знае много, но и днес тази гимназия изпраща випускници, чиито успехи са гордост за цялата общност.  Две от отличничките на Болградската гимназия -..

публикувано на 29.07.24 в 17:03

Няма кандидати да учат в Техническата гимназия във Враца

Най-старото и престижно професионално училище във Враца е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми.  Професиите, по които се обучават..

публикувано на 29.07.24 в 16:31

Израел иска да нанесе щети на "Хизбула", но без да въвлича региона в пълномащабна война

Израел иска да нанесе щети на подкрепяната от Иран ливанска организация "Хизбула", но не желае да въвлече региона в пълномащабна война, заяви високопоставен израелски военен служител. Според други двама изралески представители еврейската държава се..

публикувано на 29.07.24 в 16:16
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пристигна на фронта в Харковска област

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на фронта в Харковска област на фона на продължаващите сражения в района и ударите с дронове. Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в района на Вовчанск в Харковска област, където руските..

публикувано на 29.07.24 в 16:04