Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да омесим Рождественски хляб, да направим празнична картичка

Ако Рождество е време за сътворяване на чудеса, защо самите ние да не направим поне няколко? Дори да не знаем как се омесва хляб, можем да се научим в Училището за готвене. Там няма приемни изпити, а уроците са изключително приятни. Преминават като увлекателна Приказка за хляба. Идеята е на екологично сдружение „За земята“: да си припомним древни умения, като започнем от безквасното тесто или от „захващането“ на екологичен квас. Той се съхранява години наред – без никакви подобрители и консерванти. Майсторлък е и самото печене на хляба. Колко са видовете обикновен и обреден хляб по света? – Уроците постепенно преминават в часове по „Кухненска музика“. Или в „Театър на трохите“. Докато готвим с нашите майстори-кулинари, ще изследваме пътя на храната: от мястото на нейния произход, как се променят здравословните стойности, докато стигне до трапезата, каква е връзката на човека с биоразнообразието. Мария Григорова е част от екипа. Ще разкаже и как преминават коледните традиции в нейното семейство.
С Димитър Василев ще продължим по пътя на рождественската обредност. В центъра на София любознателните малчугани могат да посетят Коледните ателиета, където ги очакват специалистите от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН. Как сами да изработят празнична картичка, с която да зарадват близки и приятели?

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40