Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много градове в италия въведоха ограничения на движението на колите заради запрашаване

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Редица големи градове в Италия въведоха ограничения на автомобилното движение заради необичайно силното замърсяване на въздуха с фини частици..
 
В Милано и Павия, Северна Италия, автомобилното движение е забранено до сряда за времето от 10.00 до 16.00 ч., което ще позволи да се ползва кола за отиване и връщане от работа, но цели да откаже останалите автомобилисти. В Рим, за трети път от началото на месеца, движението се забранява от 07.30 до 12.30 ч. и от 16.30 до 20.30 ч. за коли с нечетен номер днес и с четен номер утре. Подобна мярка е въведена и в северния град Бергамо. В южния град Неапол само колите с европейски емисионни норми от Евро 4 нагоре може да се движат тази седмица.
 
Повечето от тези градове са въвели и целодневен билет на цена евро и 50 цента, за да насърчат жителите си да ползват обществения транспорт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържан е заподозрян за убийството в Шумен

Очаква се полицията в Шумен да даде информация за задържания снощи заподозрян за убийството на млада жена от областния град.  По първоначална информация издирваният е бил съсед на убитата. Разследването се ръководи от Окръжна прокуратура - Шумен. Откриха тяло на жена със следи от насилие

публикувано на 09.09.24 в 08:22
Разселени палестинци живеят в разрушено училище на UNRWA, след като са се евакуирали от град Рафах, Хан Юнис, Ивицата Газа, 19 май 2024 г.

Хуманитарна пауза в Газа за ваксинации срещу полиомиелит

В Ивицата Газа днес е обявена хуманитарна пауза, за да се извърши ваксинация на децата срещу полиомиелит. Очаква се върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел да посети Египет. След разговор с президента Абдел Фатах ас Сиси, той ще пътува до град Рафах на границата с Ивицата Газа. Във..

публикувано на 09.09.24 в 08:15

Ожесточени боеве между Русия и Украйна в Донецка област

Украйна и Русия съобщават за ожесточени боеве в района на град Покровск, Донецка област. Германският канцлер Олаф Шолц призова за нови усилия за постигане на мир в Украйна. Руското министерство на отбраната твърди, че войските му са овладели окончателно Новогродовка, на 12 км от източния украински град Покровск. Украинският генерален щаб..

публикувано на 09.09.24 в 08:08
Александър Андреев

Александър Андреев: Не е добър знак толкова дълго ЦИК да забавя регистрацията на участник в изборите

Не е добър знак толкова дълго време ЦИК да забавя регистрацията на един участник в изборите . Това заяви пред БНР бившият председател на Комисията адв. Александър Андреев относно проблема с регистрирането на двете фракции на ДПС за предстоящите предсрочни избори. " Всички очакват ЦИК в крайна сметка да вземе своето решение във връзка с..

публикувано на 09.09.24 в 08:05

Протестно шествие по повод 80 г. от Деветосептемврийския преврат

Днес се навършват 80 години от преврата на 9 септември 1944 г., когато офицери, минали на страната на Отечествения фронт превземат Министерството на войната, Централна поща, Телефонната палата, Централна гара и други ключови обекти в София. Министрите от правителството на Константин Муравиев са арестувани, а Кимон Георгиев обявява по Радиото..

публикувано на 09.09.24 в 08:03
Корнелия Нинова

ВКС решава ще бъде ли заличена Нинова като председател на БСП

Върховният касационен съд решава ще бъде ли заличена Корнелия Нинова като председател на БСП. Делото е по жалба на близки до Нинова депутати срещу решение на Софийския градски съд, с което като временно изпълняващ функциите председател в Регистъра на политическите партии беше вписан бившият й заместник Атанас Зафиров. Кристиан..

публикувано на 09.09.24 в 07:51

Изтича срокът ДПС-Доган да предостави пълномощно за оттегляне на жалбата срещу указанията на ЦИК

В 9:30 часа изтича срокът, който Върховният административен съд даде на коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба срещу указанията на ЦИК.  Тя беше срещу искането на Комисията - формацията на привържениците на Ахмед Доган, както и от коалицията "Движение за права и свободи -..

публикувано на 09.09.24 в 07:42