Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ поискаха екстрадицията на бивш хондураски вицепрезидент за наркотрафик

Автор:

Екстрадицията на бившия вицепрезидент на Хондурас Хайме Розентал поискаха от САЩ, предаде Франс прес. Вашингтон иска да го съди за наркотрафик и пране на пари, съобщи в събота хондураският външен министър Артуро Коралес:

Това не е ден на радост за Хондурас, нито за близките му, нито за семейството му. Всички съжаляваме, бихме предпочели това да не се случва, но искането за екстрадиране е налице, заяви Коралес. Той подчерта, че 79-годишният Розентал е болен и се подлага на лечебни процедури.
Молбата е пристигнала още преди 24 декември, но се е наложило забавяне, за да бъде преведена от английски на испански.

На 7 октомври американски съд повдигна обвинение срещу 79-годишния Розентал, считан за един от най-богатите хора в Хондурас и в Централна Америка. Обвинени са и синът му Яни, който е заемал поста на министър, както и племенникът му Янкел, арестуван на шести октомври в Маями. И тримата се обвиняват в прането на пари на наркотрафиканти чрез сметки в САЩ. Според обвинението те са извършвали това от 2004 г. до 2015 година.
Новината разтърси Хондурас, където семейството на вицепрезидента, силно свързано с политиката, притежава множество предприятия, особено във финансовия секто

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Разселени палестинци живеят в разрушено училище на UNRWA, след като са се евакуирали от град Рафах, Хан Юнис, Ивицата Газа, 19 май 2024 г.

Хуманитарна пауза в Газа за ваксинации срещу полиомиелит

В Ивицата Газа днес е обявена хуманитарна пауза, за да се извърши ваксинация на децата срещу полиомиелит. Очаква се върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел да посети Египет. След разговор с президента Абдел Фатах ас Сиси, той ще пътува до град Рафах на границата с Ивицата Газа. Във..

публикувано на 09.09.24 в 08:15

Ожесточени боеве между Русия и Украйна в Донецка област

Украйна и Русия съобщават за ожесточени боеве в района на град Покровск, Донецка област. Германският канцлер Олаф Шолц призова за нови усилия за постигане на мир в Украйна. Руското министерство на отбраната твърди, че войските му са овладели окончателно Новогродовка, на 12 км от източния украински град Покровск. Украинският генерален щаб..

публикувано на 09.09.24 в 08:08
Александър Андреев

Александър Андреев: Не е добър знак толкова дълго ЦИК да забавя регистрацията на участник в изборите

Не е добър знак толкова дълго време ЦИК да забавя регистрацията на един участник в изборите . Това заяви пред БНР бившият председател на Комисията адв. Александър Андреев относно проблема с регистрирането на двете фракции на ДПС за предстоящите предсрочни избори. " Всички очакват ЦИК в крайна сметка да вземе своето решение във връзка с..

публикувано на 09.09.24 в 08:05

Протестно шествие по повод 80 г. от Деветосептемврийския преврат

Днес се навършват 80 години от преврата на 9 септември 1944 г., когато офицери, минали на страната на Отечествения фронт превземат Министерството на войната, Централна поща, Телефонната палата, Централна гара и други ключови обекти в София. Министрите от правителството на Константин Муравиев са арестувани, а Кимон Георгиев обявява по Радиото..

публикувано на 09.09.24 в 08:03
Корнелия Нинова

ВКС решава ще бъде ли заличена Нинова като председател на БСП

Върховният касационен съд решава ще бъде ли заличена Корнелия Нинова като председател на БСП. Делото е по жалба на близки до Нинова депутати срещу решение на Софийския градски съд, с което като временно изпълняващ функциите председател в Регистъра на политическите партии беше вписан бившият й заместник Атанас Зафиров. Кристиан..

публикувано на 09.09.24 в 07:51

Изтича срокът ДПС-Доган да предостави пълномощно за оттегляне на жалбата срещу указанията на ЦИК

В 9:30 часа изтича срокът, който Върховният административен съд даде на коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба срещу указанията на ЦИК.  Тя беше срещу искането на Комисията - формацията на привържениците на Ахмед Доган, както и от коалицията "Движение за права и свободи -..

публикувано на 09.09.24 в 07:42

Прокурорската колегия решава дали да предложи на ВСС да започне процедура за избор на гл. прокурор

Прокурорската колегия решава дали да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет да започне нова процедура за избор на главен прокурор. Първата, открита след отстраняването на Иван Гешев -  беше  до произнасяне на Конституционния съд по промените в Закона за съдебната власт и промените в Конституцията. Ако процедурата започне отново, то..

публикувано на 09.09.24 в 07:31