Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Витолд Вашчиковски: Сигурността на Полша все още е далеч под стандартите, които имат западните членки на НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша иска НАТО да стационира войски на нейна територия, за да повиши сигурността си. Сигурността в страната ни все още е далеч под стандартите, които имат западните членки на пакта, заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски в две интервюта за германския в. "Билд" и за агенция Ройтерс.

Варшава от години настоява за това и Германия от години го възпрепятства, за да не провокира Русия, посочи той. Вашчиковски настоя в "Билд" Германия да прояви повече солидарност с Полша и да реши най-сетне дали страната му е равнопоставен партньор на Берлин или просто буфер срещу Русия, източник на евтина работна ръка. Пред Ройтерс той обяви, че Полша е готова за компромис по британските искания за ограничаване на правата на мигрантите от ЕС, ако Лондон ѝ помогне да реши въпроса за разширяване на присъствието на НАТО в Централна Европа..

В интервюто си за в. "Билд" Вашчиковски призова ЕС да прояви разбиране към искането на Полша да не налага квоти за прием на бежанци. В страната ни има 1,5 милиона безработни и над един милион бежанци от Украйна, посочва той. Полша иска да приема само бежанци от Сирия и Ирак, които сама избира. Три са условията ѝ за прием – бежанци от война, а не икономически мигранти, редовни документи и изявено желание за заселване именно в Полша, а не в друга европейска държава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Рашков

Депутатите решават: Ще застане ли Рашков начело на Комисията за контрол над службите?

Депутатите ще обсъдят и гласуват проекторешение за избиране на председател на Комисията за контрол над службите за сигурност. Вносителите Николай Денков и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България" предлагат начело на комисията да застане колегата им и бивш вътрешен министър Бойко Рашков. Според приетата..

публикувано на 05.09.24 в 09:07

До 10% по-евтина зимнина тази есен. Консервира се главно собствено производство

До 10% по-евтина зимнина  може да сложим тази година спрямо миналата година, коментира пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Наблюдава се обаче доста  сериозно намаляване на този тип дейност , която е традиционна за страната ни, отчита експертът. По думите му, вече далеч няма такова търсене на..

публикувано на 05.09.24 в 08:57
Прити Пател

Прити Пател отпадна първа от битката за лидер на Консервативната партия във Великобритания

Във Великобритания Прити Пател отпадна първа в започналата надпревара за нов лидер на Консервативната партия на мястото на Риши Сунак. Петима претенденти продължават напред, без за момента да се очертава явен фаворит. Робърт Дженрик води надпреварата за заместник на Риши Сунак като лидер на торите след първия кръг от гласуването в..

публикувано на 05.09.24 в 08:49
Снимката е илюстративна

В Италия: Санкционираха шофьор на българска фирма – не почивал две седмици

В Италия санкционираха шофьор на камион от българска фирма превозвач заради това, че не е почивал в продължение на две седмици. Това е станало при  проверка на полицията в Неапол. Установила, че 51-годишен шофьор на камион на служба в български превозвач  не е почивал две поредни седмици,  без да си вземе редовна седмична почивка и за това..

публикувано на 05.09.24 в 08:38

Белият дом се опитва да представи ново предложение за примирие в Газа

Белият дом се опитва да представи ново предложение за примирие в Ивицата Газа, съобщават американски и египетски източници, цитирани от агенция Ройтерс. Според представител на администрацията във Вашингтон, вече е постигнато споразумение по по-голямата част от документа.  Страните обаче все още се опитват да се договорят по двата основни..

публикувано на 05.09.24 в 08:36
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Бюджетният дефицит е над 3 милиарда. Картината се влошава

Данните са тревожни, защото не отразяват реалната картина за дефицита в хазната. През пролетта БНБ направи вноска в бюджета, която не беше длъжна да прави и която не може да очакваме да се случва ежегодно. Ако прибавим тези над 600 милиона лева, дефицитът отива над 2 милиарда лева. По данни на МФ над 1 милиард лева от наличността по бюджетната..

публикувано на 05.09.24 в 08:31

Със заупокойна молитва отбелязват 1 г. от смъртоносното наводнение в Царево

Заупокойна молитва и молебен за благодат ще бъдат отслужени в Царево една година след наводненията в общината, при които загинаха 4-ма души. Въпреки усилията възстановителните дейности след бедствието продължават.  Една година по-късно общината още чака държавата да изплати 1,2 милиона лева за ремонтните дейност, извършени през първите месеци след..

публикувано на 05.09.24 в 08:19