Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силна Русия ни прати в директен сблъсък с Франция

Националите ни загубиха от състава на Русия с 0:3 на олимпийската квалификация в Берлин
Снимка: cev.lu

Волейболистите от националния ни отбор загубиха с 0:3 гейма (20:25, 22:25, 17:25) от състава на Русия втората си среща от олимпийската квалификация в Берлин и ще трябва да чакат последния си мач срещу Франция в петък, за да разберат дали ще продължат в следващата фаза. Двубоят е от 17 часа и при успех с 3:0 националите ни ще запазят шанс да продължат напред в турнира.

Селекционерът на нашите Пламен Константинов беше подготвил една изненада за колегата си Владимир Алекно – вместо Виктор Йосифов като титуляр започна Теодор Тодоров заедно с другия център Николай Николов. При останалите нямаше промяна - Георги Братоев като разпределител, с капитана Владимир Николов на диагонал, Мирослав Градинаров, Тодор Скримов и либерото Теодор Салпаров. По трибуните имаше и доста сериозно институционално присъствие – освен министъра на спорта Красен Кралев, в залата бяха още президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, най-добрият ни профибоксьор Кубрат Пулев, президентът на родната волейболна федерация Данчо Лазаров, както и част от вицепрезидентите на централата – Любо Ганев, Тодор Дапев и Огнян Герджиков.

Двата отбора се хвърлиха много здраво в мача, като първите атаки бяха повече от убийствени – на Максим Михайлов и на Мирослав Градинаров. След това и българи, и руснаци заложиха на много силен начален удар, което доведе и до доста грешки от двете страни на мрежата. Равенството в точките се запази до 7:7, но след атака през центъра на Теодор Тодоров имахме точка повече при първото техническо в гейма. Руснаците обаче ни обърнаха след първата си блокада в гейма срещу Мирослав Градинаров, а след това последва ас в зоната на посрещача и прекъсване за Пламен Константинов при 9:11. Разликата нарасна на 3 точки, а Мартин Божилов се появи в игра на мястото на Градинаров. След втората грешка на Тодор Скримов от начален удар се стигна и до второто техническо прекъсване – 16:13 за Русия. Веднага след него спортното щастие се усмихна на руснаците – след мощна атака на Владо Николов топката се отби в крака на Максим Михайлов и остана в игра, а при втория опит Николов беше спрян от руската блокада. Последва блокада и срещу Николай Николов и разликата стана 5 точки – 19:14. Руснаците продължиха да залагат на най-силното си оръжие – блокадата и спряха за пореден път Градинаров от зона 4. При 21:16 Пламен Константинов използва и втората си почивка в гейма, но това не промени нещата на игрището – 25:20 за Русия след поредната грешка на Скримов от сервис този гейм.

България поведе с 3:1 във втория гейм, но след това започна серията на Максим Михайлов, който докара резултата до 6:3 за Русия преди Пламен Константинов да вземе почивка. Успешна атака на Владо Николов и след това на Тетюхин пратиха отборите на почивка при първото техническо – 8:4 за руснаците. След поредната сервис бомба в нашето поле в игра се появиха Мартин Божилов и Методи Ананиев, като за последния това беше дебют на квалификацията в Берлин. С влизането си Ананиев направи и ас, но разликата в точките вече беше сериозна в полза на противниците ни – 16:12 при втората техническа пауза. След една невероятна серия на Скримов от сервис успяхме да изравним до 16:16, но Тетюхин и компания отново поведоха с 3 точки. Отново догонихме съперника в резултата, но последва ас на Бережко в зоната на Методи Ананиев. При 24:21 Владислав Иванов също се появи в игра преди началния удар на Михайлов. Атака на Волков през центъра и 25:22 за 2:0 за Русия.

В третата част играта на нашите се разстрои и Русия набързо поведе с 6:1, а после и с 9:3. В игра се появи и вторият ни разпределител Любомир Агонцев, но и това не помогна особено на нашите нападатели. Все пак „Лъвовете“ не се предадоха и се опитаха за догонят съперника, но успяха да намалят разликата само до 2 точки. Последва обаче нова силна руска серия сервис-блокада и 16:8 при второто техническо прекъсване. Смяната на Владо Николов с Николай Учиков също не донесе очаквания резултат, както и появата в игра на Виктор Йосифов и руснаците набързо приключиха гейма с 25:17, а с това и мача с 3:0.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Берое надигра Монтана и поведе във финала

Берое поведе във финала срещу Монтана

Тимът на Берое надигра Монтана 2003 с 87:72 (21:19, 20:11, 23:19, 23:23) като домакин в Стара Загора в първата среща от финалния плейоф за титлата в първенството на България по волейбол за жени. Така старозагорки, които са носителки на трофея от последните три сезона, поведоха с 1-0 победи в серията, в която се играе до три успеха от пет..

публикувано на 18.04.24 в 20:43
Марица поведе с 2:0 победи срещу ЦСКА

Марица е на победа от десета поредна титла

Отборът на Марица (Пловдив) се доближи само на една победа до спечелването на десета поредна титла в Националната волейболна лига за жени. „Жълто-сините“ записаха втори пореден успех във финалния плейоф в първенството, след като надиграха ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:23, 25:15) гейма като домакини и във втората среща от финалната серия, която се играе..

публикувано на 18.04.24 в 20:38

Културистът Петър Борисов: Българите имаме добри генетични заложби (ВИДЕО)

Българите имаме добри генетични заложби и можем да произвеждаме много по-добри момчета и момичета. Това мнение сподели абсолютният европейски шампион по културизъм Петър Борисов, който гостува в Campio Podcast с водещ Христо Денев. Борисов е един от организаторите на предстоящия този уикенд турнир по бодибилдинг и фитнес "Тримонциум" в..

публикувано на 18.04.24 в 15:32
Аталанта - Ливърпул

Ливърпул ще търси голям обрат срещу Аталанта

Ерата на Юрген Клоп в Ливърпул донесе на феновете на тима много знаменити победи и "червените" ще се нуждаят от още една такава, ако искат да продължат напред в Лига Европа. Мърсисайдци излизат за реванша с Аталанта в Бергамо днес, след като загубиха първия мач на "Анфийлд" с 0:3. На пръв поглед задачата пред Ливърпул изглежда непосилна, но тимът е..

публикувано на 18.04.24 в 06:03
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова допусна нова загуба на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова допусна втора поредна и общо четвърта загуба на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. В партия от 11-ия кръг българката отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру след 90 хода и над пет часа игра. Салимова, която в предишната партия с Конеру записа единствената си победа в турнира до момента, този..

публикувано на 18.04.24 в 05:56
Левски

Левски поведе на Славия за бронза при волейболистките

Съставът на Левски взе преднина срещу Славия във финалната поредица за третото място в Националната волейболна лига за жени. "Сините" спечелиха първия мач от серията с 3:1 гейма, в отделните части 25:16, 30:32, 25:19, 25:20. Левски започна силно и спечели с лекота първия гейм с 25:16, но Славия успя да се върне в мача след маратонски втори гейм,..

публикувано на 17.04.24 в 07:41
Симон Антони Иванов

Симон Антони Иванов с драматична победа над Габриел Донев

Симон Антони Иванов победи в драматичен двубой Габриел Донев и се класира за втория кръг на турнира по тенис на клей в Куршумлийска Баня (Сърбия) с награден фонд 15 хиляди долара. Иванов спечели срещу своя сънародник с 6:7(5), 7:6(4), 7:5 за 3:09 часа. Двамата изиграха невероятно оспорван мач. В третия сет Донев имаше аванс от 5:3, но Иванов взе..

публикувано на 17.04.24 в 07:33