Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още щрихи по закриването на трамвай № 6

Позицията на гражданските организации, които се обявиха против, както и на общината


Трамвай номер 6 отива в историята в края на март. Това потвърди преди няколко дни кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. Причината за промяната в движението е идейният проект на Столичната община, според който тунелът под Националния дворец на културата ще бъде само за движение на автомобили, а трамвайните релси ще бъдат премахнати.

Ето това са записали във фейсбук и в интернет страницата си от гражданското сдружение "Спаси София!":

"Столична община е обявила търг за избор на изпълнител за инженеринг и реализация на реорганизация на бул. "Ген. Скобелев". Тя се налага заради решението в станалото легендарно с многократните си ремонти “Военно НДК” да се нанесе Софийския районен съд и ще струва на гражданите 7 000 000 лева. И за да се улесни достъпът на магистратите, подсъдимите и гражданите, Столичната община реши да положи в жертвеника му трамвайното трасе от Петте кьошета до кв. Лозенец. Гражданите от "Спаси София" и "Зелени Релси" обаче ясно заявяваме, че няма да допуснем това. Затова започваме подписка със следните категорични искания: - В идейния проект за реконструкцията да се заложи задължително запазване на съществуващото трамвайно трасе до кв. Лозенец; - Да бъдат организирани обществени обсъждания с жителите на кварталите, обслужвани от трамвайна линия №6, на които да бъдат обсъдени заданието и обхватът на предвидената от Общината реконструкция; - Да бъдат подробно разгледани и обсъдени алтернативни решения за реконструкциятa, при които фокусът на разработката е запазване и увеличаване на транспортното обслужване на района с градски транспорт".

Гражданите от "Спаси София" и "Зелени Релси" се обявяват не само срещу спирането на трамвай № 6, а и против премахването на трамвайни линии като цяло.

В звуковия файл може да чуете позицията на гражданските организации, а също и на общината в лицето на заместник-кмета по транспорта Любомир Христов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.