Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нешка Робева: Японският държавен орден е морална награда и показва, че има смисъл да продължа

Японският държавен орден е морална награда и показва, че има смисъл да продължа
Снимка: Радио София

Легендарната ни треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева ще получи днес японския държавен "Орден на изгряващото слънце - Златни лъчи с розетка". Президентът на клуба по художествена гимнастика "Левски" ще бъде наградена от японския посланик Н. Пр. Такаши Коидзуми за изключителния й принос в насърчаване на развитието на двустранните японско-български отношения и в частност на двустранните контакти в областта на спорта.

Една приятна изненада, но и осмисляне на това, което съм вършила. В интерес на истината японската държава не за първи път подава ръка, защото една далечна 1989 година, когато за мен вече нямаше работа в България, точно японската държава ме покани да работя там. Сега, след толкова много години, когато си задавам въпроса – имаше ли смисъл всичко това, какво да правя, за какво да продължавам, отново японската държава подава, чисто в морален аспект ръка и казва с тази награда има смисъл, продължавай, това заяви за предаването „На финала“ Нешка Робева.

В годините от 1982 година насам Нешка Робева, в качеството й на треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика и впоследствие треньор (и президент от 1992 година) на Клуб по художествена гимнастика "Левски", приема и обучава множество японски състезатели и треньори, като по този начин допринася за формирането на "бъдещето" на японската художествена гимнастика. През 1994 година Нешка Робева участва и в създаването на утвърдения вече Международен клубен турнир по художествена гимнастика - AEONCup. Паралелно с това тя провежда множество учебно-тренировъчни лагери за състезатели и треньори в Япония, включително и съвместни лагери на българския и японския национален отбор, създавайки среда и условия за обмен на опит и таланти между двете страни. Заради нейната активна дейност и приноса й за развитие на японската художествена гимнастика и насърчаване на културния обмен между Япония и България тя бе избрана да получи японски държавен орден.

 С Нешка Робева, общо осем души стават българите, носители на японски орден за заслуги в областта на културата, като това число не включва посланиците на Р България в Япония и бившите ръководители на държавата.

Носители на отличието през годините са:

1982 г. - Елена Алинска, преподавател по руски език в Софийския университет;

1995 г. - Акад. Христо Недялков, диригент на Детския радио хор;

2005 г. - Мария Вълчанова, бивш директор на 18 СОУ "Уилям Гладстон" в София;

2006 г. - Лиляна Кънева, бивш изпълнителен директор на Българската сумо федерация;

2009 г. - Братислав Иванов, преподавател по японски език и зам. директор на 18 СОУ "Уилям Гладстон" в София;

2009 г. - Дора Барова, дългогодишен изтъкнат преводач от японски език;

2011 г. - Даниела Кънева, журналист от БНТ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арсенал - ПСЖ  2:0

Резултати от втория кръг в основната фаза на Шампионската лига

Резултатите в 9-те мача от втория кръг на основната фаза на Шампионската футболна лига: Залцбург - Брест  0:4 Щутгарт - Спарта Прага  1:1 Арсенал - Пари Сен Жермен  2:0 Леверкузен - Милан   1:0 Барселона - Йънг Бойс    5:0 Дортмунд - Селтик   7:1 Интер - Цървена звезда   4:0 ПСВ Айндховен - Спортинг Лисабон   1:1 Слован Братислава - Манчестър..

публикувано на 01.10.24 в 23:54
Президентът на федерацията Илияна Раева.

Федерацията извади Елвира Краснобаева от националния отбор

Федерацията по художествена гимнастика реагира със съобщение за желанието на Елвира Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра Чернишева,  Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си..

публикувано на 01.10.24 в 16:10
Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо при младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо за младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на световното първенство по олимпийско таекуондо за младежи и девойки, което се провежда в Корвя. Състезателят на ВенциславСоколов отстъпи с 0:2 рунда във финала в категория 63 килограма пред  корееца Джунг Джебин. Преди да стигне до двубоя за титлата представителят на клуб „Ахил“ записа 5 победи – над Кога..

публикувано на 01.10.24 в 13:24
Елвира Краснобаева

БФХГ ще излезе с официална позиция по случая "Елвира Краснобаева", след като проведе УС

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика ще излезе с официална позиция по случая „Елвира Краснобаева“, след като проведе управителен съвет, съобщиха от централата специално за БНР. Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си Припомням, че снощи гимнастичката публикува в..

публикувано на 01.10.24 в 12:00
Елвира Краснобаева

Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си

Бронзовата медалистка на лента от европейското първенство в Будапеща - Елвира Краснобаева, вече няма да се състезава за България. Новината обяви самата тя в социалните мрежи.  "За мен беше чест да представям България. Благодаря на всички за всичко", написа Краснобаева в Инстаграм.  16-годишната спортистка е родена в Санкт Петербург.  На..

публикувано на 01.10.24 в 09:11
Alexandra Feigin

Александра Фейгин: Беноа Ришо ме научи да вярвам и да обичам себе си

Най-добрата ни състезателка по фигурно пързаляне Александра Фейгин и треньорът й Андрей Лутай заминаха за Казахстан за участие в първия за сезона турнир.  Националката ни ще представи за първи път новите си програми на турнира в памет на фигуриста Денис Тен. Носителят на бронзово отличие от олимпийските игри в Сочи и световен вицешампион  беше..

публикувано на 01.10.24 в 08:12
5 медала за българските таекуондисти от Откритото първенство на Албания

Два златни и три бронзови медала за българските таекуондисти от Откритото първенство на Албания

Два златни и три бронзови медала спечелиха българските състезатели от Откритото първенство по олимпийско таекуондо на Албания. Християн Георгиев спечели златния медал в категория 54 килограма при младежите след като записа пет победи. По пътя към титлата  състезателят на клуб "Ахил" с треньор Венцислав Соколов се наложи над Себастиян Курвело..

публикувано на 01.10.24 в 08:07