Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Размирици в Истанбул, след като полицията взе под контрол най-тиражния опозиционен вестник

Истанбул протести
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турското правителство  пое контрола над опозиционния вестник Заман.

Медията е свързана с живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетуллах Гюлен, който беше близък с турския президент Реджеп Ердоган, но сега Гюлен бе обявен за предател, терорист и враг номер едно, в момента е подсъдим задочно.

Съдът в Истанбул постанови правителството да назначи управител и управителен съвет, който да ръководи вестник Заман.

Снощи хиляди хора се събраха пред централата на вестника в знак на протест срещу решението.

Служителите завързаха вратите с железни вериги. Когато полицията  пристигна, за да въведе новите управители  на вестника, хората направиха жива верига и не разрешиха на полицията да влезе.

След известно време полицията атакува със сълзотворен газ и водни струи множеството, за да влезе в сградата.

Докато полицията атакуваше, журанилисти отвътре в предаване на живо заявиха, че не знаят защо правителството ще постави вестника под контрол.

Ден преди това станалият вече социален феномен Фуат Авни предупреди чрез Туитър, че правителството е решило да назначи управител на вестник Заман.

По същия начин, с назначаване на управител, преди време правителството установи контрол и върху друг опозиционен вестник,Бугюн.

Вестник Заман  започва да излиза през 1986 г. Има издания в редица страни, включително и в България, както и отделно издание на английски, Today's Zaman.През 2013 г.тиражът му надхвърляше 1 млн., но в последно време силно падна. Засега не е ясно как ще бъдат засегнати сродните издания.

 Вчера турската полиция проведе операция срещу известния икономически холдинт Бойдак в град Кайсери и задържа президента и отговорни служители, властите считат, че холдингът е свързан със структурите на Фетуллах Гюлен, наречени паралелна държава и ги финансира. Операцията срещу Бойдак предизвика реакции сред бизнес-средите.

 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Продължават гърмежите след пожара в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Продължават гърмежите след пожара в складовете за пиротехнически изделия в Елин Пелин, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Петров, община Сандански, заедно с премиера Димитър Главчев, във връзка с пожара около българо-гръцката граница. Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин..

публикувано на 29.07.24 в 13:11

Зачестяват измамите с бързи кредити

Увеличава се броят на измамите с бързи кредити, предупреждават от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. В нея се зачестяват сигналите за фирми - фантоми през летния сезон. От асоциацията изпращат няколко съвета към потребителите, които имат нужда от небанково кредитиране. Често фирмите - фантоми създават фалшиви интернет страници,..

публикувано на 29.07.24 в 13:11
Калин Стоянов и Димитър Главчев

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета, обяви премиерът Димитър Главчев, който заедно с вътрешният министър Калин Стоянов пристигнаха в село Петрово, където работи и кризисният щаб. Днес гасенето на пожара на българска територия, който е засегнал над 70 декара площ на няколко места..

публикувано на 29.07.24 в 12:50

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин. Това стана ясно на среща при управителя на София област Силвия Арнаутска с представители на държавните институции и общинските власти. При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин На срещата при областния управител на София,..

публикувано на 29.07.24 в 12:26

Взрив в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал около обед в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов.  Имаше запалване в инсталацията за хлорен диоксид, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се установяват последствията, заяви пред БНР Михаил Колчев, изпълнителен директор на "Свилоза"...

публикувано на 29.07.24 в 12:14

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. И на фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори..

публикувано на 29.07.24 в 12:10

Правителството следи с тревога изявления в РСМ, насочени към нарушаване на международни ангажименти

Правителството на Република България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Република Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност вкл. чрез пренасочване на европейските средства за изграждане на железопътния компонент на Коридор VIII..

публикувано на 29.07.24 в 11:41