Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

73 години от спасяването на българските евреи

България отбелязва Деня на спасението

Снимка: БГНЕС

С редица инициативи България отбелязва Деня на спасението. На възпоменателна церемония пред паметника на Димитър Пешев в София беше почетена паметта на жертвите на Холокоста и отбелязана 73-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

Въпреки, че живееше в страна-член на Тристранния пакт, българският народ не позволи депортирането на совите сънародници с евреиски произход - заяви председателят на софийската организация на евреите д-р Алек Оскар и изреди онези личности от българския обществен живот, допринесли за този акт на хуманизъм.

Днес, когато Европа и светът са разтърсвани от множество атаки, в които загиват невинни жертви, да си припомним тези моменти от историята и нека те не се повтарят - заяви пред паметника на Димитър Пешев заместник-председателя на НС Димитър Главчев. Той също акцентира на спасителната роля на българите.

Преди 73 години Европа плащаше кръвен данък на един мракобеснически и нечовешки режим, който поиска и България да изпрати на смърт свои сънародници. В България влаковете на смъртта останаха празни - отбеляза заместник-кметът на Столичната община в направлението "Образование и култура" Тодор Чобанов. Той акцентира и на ролята на Димитър Пешев.

Да почетат паметта на жертвите на Холокоста и да отдадат заслуженото на българите, пред паметника на Димитър Пешев голяма група български евреи от Израел, както и прочутия хор Цадиков, създаден в България преди 33 години. Посланикът на Израел у нас г-жа Ирит Лилиан също уважи церемонията и напомни, че 6 млн. евреи са станали жертва на холокоста.

Чуйте и историята на 91-годишната Стела Аструкова, свидетел на тези събития. Въпреки болезнените спомени, на въпроса „Какво трябва да знаят младите“, тя казва: Никога омраза, винаги на страната на човечността. Омразата погубва и разяжда душата на хората.

Чуйте повече от Красимир Мартинов и неговия репортаж.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.