Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмовото трио Джеки, Джони и Чарли с наградата на София

БНР Новини
Георги Пенков (крайният в ляво) Георги Стоев и Христо Илиев (третият и четвъртият от ляво на дясно) с екипа на филма „Добро утро, капитане”. Вторият от дясно на ляво – Никола Бошнаков.
Снимка: Венета Павлова

Днес в кино „Люмиер” Георги Стоев (Джеки), Георги Пенков (Джони) и Христо Илиев (Чарли) ще получат наградата на София за цялостния си принос към Седмото изкуство. Любопитното е, че нито един от тримата не е учил в киноуниверситет, но създават десетки документални и игрални филми с различна продължителност – от 5 до 90-минутни. Разговаряме с Никола Бошнаков, режисьор по монтажа при тях. Той е и автор на документален филм за триото – „Джеки, Джони и Чарли не са имена на кучета.” Ето как ги представя за Радио България:

Джони Пенков е член на световна асоциация на акустиците със собствен патент – тези басрефлексни колони, които сега са навсякъде. Това Джони го създава тук в България. Паралелно на Запад се правят такива разработки, но това си е негов личен патент, той има още 6-7 свои патента. В българското документално кино, в най-добрите филми, в общи линии звукът винаги е бил негов. Той винаги се е стремял към максималното и го е постигал. Сега вече лека-полека се оттегля от активна дейност, но при него винаги има последни версии. С новите софтуери се справя чудесно. Той е вече на 85 години, но е в много добра професионална форма.

Чарли пък е майстор на сценариите за документални филми. Той намира типажите, разказва увлекателно техните истории и оставя оттам нататък режисьорът да поеме предизвикателството. Но и много активно участва в снимките. По сценарии на Чарли са създадени и анимационни творби, получили родни и задгранични отличия. Джеки – режисьорът в триото, е биолог по образование, учил е в Дрезден и в София. Надарен е с невероятен усет към комичното. Както и другите от групата впрочем.

Джеки си е такъв – с интересен характер – отбелязва Никола Бошнаков. – Започва първо с научно-популярни филми. След това идват „Патилата на Спас и Нели” (в лентата главни герои са куче и котка). Това е общ проект за тримата. Джеки има съвсем ясно разпознаваем почерк като режисьор и за мен е удоволствие да работя с него и с Джони и Чарли, защото те са сред последните живи класици на нашето кино.

Кадър от филма „Добро утро, капитане”
Днес премиерно в кино „Люмиер” ще бъде показан най-новият филм на триото „Добро утро, капитане”. Главен герой на документалната лента е Гената – фронтмен на състава „Нон стоп” в Морското училище. Формацията навремето се ръководи от Борис Карадимчев. В началото на 70-те години на миналия век  съставът е изключително популярен в Бургаския регион. Но младежите отиват в казармата и се разпръскват в различни поделения. Гената служи три години и половина в подводница, после още десетина работи на кораби. След това две десетилетия е шеф на пристанището в Царево. И навсякъде е душата на компанията: веселие, танци и песни. Неслучайно създателите на филма го определят като „Първия документален мюзикъл”. Гената обаче е изправен пред предизвикателство на съдбата. Дали щастливият му характер няма да му помогне?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.