Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядреният риск и тероризмът са съпоставими като опасност, смята Борислав Сандов от "Зелените"

Кръглата маса за реакция и комуникации при ядрени аварии в Брюксел е била отменена заради терористичните актове

Снимка: архив


По ирония на съдбата, вчерашната Кръгла маса в Европейската комисия за "Реакция и комуникация при ядрени аварии" беше отменена заради терористичен атентат, направен от хора, един от които е бил технически асистент към охраната на една от ядрените централи в Белгия. Не искам и да мисля какво би се случило, ако бяха атакували самата ядрена централа. Тогава евакуацията и комуникацията щеше да е от съвсем друг характер, а нашата Кръгла маса щеше да се пробразува в практическо действие.

Това послание, пратено от Борислав Сандов от "Зелените" от Брюксел стана поводът за разговора в "Хоризонт до обед" в момента, в който Евронюз съобщи, че  са повишени  мерките за сигурност и охраната на атомните електроцентрали из цяла Белгия заради опасения, че се готвят терористични актове тъкмо срещу такива обекти.

Борислав Сандов от „Зелените“ сподели, че  се опитва сам да организира пътуването си до Париж, за да може да се придвижи обратно до България. Посолството ни в Брюксел е предоставило само възможност за подслон на хората, които нямат къде да останат, коментира той:

Другото, което подсигуряваха, е транспорт до някое от най-близките летища, а те не биха могли да поемат полетите, които ние имаме резервирани отпреди това, защото обслужват други компании. Следователно, трябваше да си купим доста скъпи билети в последния момент, за да вземем тези полети.

Ако човек е без средства, няма как да се прибере в България, независимо от онова, което българското посолство е направило.

Сандов  е трябвало да присъства на Кръгла маса в Европейската комисия за "Реакция и комуникация при ядрени аварии", но тя е била отменена заради терористичния  атентат. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Белгийската ядрена централа в Тианж

Белгия повишава мерките за сигурност около АЕЦ

Повишени са мерките за сигурност и охраната на атомните електроцентрали из цяла Белгия заради опасения, че се готвят терористични актове тъкмо срещу такива обекти, съобщи Евронюз. Мерките са взети, след като в белгийския апартамент на един от..

публикувано на 24.03.16 в 14:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Туроператорите настояват за удължаване действието на ДДС от 9% за пакетните услуги

В разгара на летния туристически сезон туроператорите настояват за удължаване на действието на ДДС от 9% за пакетните услуги до края на годината. Мярката беше временна в подкрепа на бизнеса по време на сovid-кризата. От началото на този месец..

публикувано на 08.07.24 в 14:53
Богдан Русев

Богдан Русев за "Градът не забравя" - история, която не бива да пропускате

Богдан Русев  е автор на повече от 15 романа и сборници с разкази, 32 книги-игри с около 150 000 бройки общ тираж.  Преводач е на десетки класически и съвременни произведения от най-популярните британски и американски автори. До момента от..

публикувано на 08.07.24 в 14:46

Еднократната помощ за пострадалите от градушката на 12 юни във Великотърновско още не е изплатена

Близо месец след унищожителната градушка във Великотърновско все още не е започнало изплащането на еднократната държавна помощ на пострадалите домакинства. Хората в село Шереметя са обезверени, че ще получат нещо от държавата, за да покрият частично..

публикувано на 08.07.24 в 14:31
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Русия оценява усилията на Орбан за изясняването на позициите на Москва и Киев за решаване на конфликта им

Русия оценява усилията на унгарския премиер Виктор Орбан за изясняване на позициите на Москва и Киев по решаването на техния конфликт, предадоха Ройтерс и ТАСС, като цитират изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. В петък Орбан обсъди с..

публикувано на 08.07.24 в 14:16
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Министър Николов: Присъединяването към сухопътен Шенген може да генерира 1,3 млрд. лв. годишно

Общият ефект от пълното присъединяване на България към Шенген би могъл да достигне 1,3 млрд. лв. годишно. Това каза министърът на икономиката Петко Николов на събитие, свързано с представяне на приоритетите на унгарското ротационно председателство на..

публикувано на 08.07.24 в 14:16

Веселин Киров: Франция ще се управлява от правителство на малцинството

" Свидетели сме на банкрутирането на френската политическа система и желанието на управляващите да продължат да управляват, но ще им е все по-трудно ". Това заяви пред БНР Веселин Киров, специалист по европейска политика, който от години живее..

публикувано на 08.07.24 в 14:05
Александър Джартов

Джартов: 32 сигнала за пожари са подадени през последното денонощие

32 сигнала за пожари са получени в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за последното денонощие. Това съобщи пред БНР директорът главен комисар Александър Джартов. Той апелира хората да бъдат внимателни , когато са сред..

публикувано на 08.07.24 в 13:53