Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков е подал оставка като заместник-министър на образованието

| обновено на 05.04.16 в 12:55
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на образованието Николай Денков е депозирал оставката си в понеделник. Той отговаряше за висшето образование.  Денков е и преподавател в Химическия факултет на Софийския университет.

Поисках да бъда освободен от поста, защото министър Кунева е нов министър и би трябвало да има възможност да си избере екип, с който да работи максимално конструктивно, каза проф. Денков за предаването "12+3" по "Хоризонт".

Мисля, че през последните два месеца свършихме хубава работа, свързана със Закона за висше образование, Закона за развитие на академичния състав, но също така се видя, че има известни разлики в приоритетите и затова аз мисля, че е по-добре да ѝ оставя възможността да си избере по-подходящ заместник-министър за нейните цели.

Трябва да има едно взаимно доверие и при обсъждане, и при вземането на решения. Очевидно е, че това доверие не успяхме да го изградим и от двете страни.  За мен е важно, че бяха взети някои решения без обсъждане, с които не съм съгласен…

Денков сподели, че с Кунева са имали и разминаване по начина на реализиране на оперативната програма „Наука и образование“:

По отношение на оперативната програма няма особено развитие през последните два месеца. Една от причините е, че министър Кунева анонсира желание за някои промени в програмата, бяха проведени някои разговори с различни страни. До колкото знам, в момента няма индикации, че ще се променя нещо съществено, но така или иначе забавяне имаме. Но аз нямам контрол върху този процес и не мога нито да му помогна, нито да му попреча от тук нататък.

Денков отличи промените за дейността си в Министерството по време на три кабинета, отчете промените във Висшето образование и научната дейност. Законът за средното образование трябва да бъде вкаран в действие „по най-качествения начин“, коментира той.

По отношение на науката все още има доста неща, които трябва да се направят. Виждам, че има заявено желание, стартирате, този път, надявам се, успешно на ФНИ, актуализиране на стратегията за научни изследвания. Задачи има страшно много. Важно е да се намерят най-подходящите експерти, за да успеят да ги изпълнят със съдържание.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Австрийският канцлер Карл Нехамер.

Австрийският канцлер настоя службите да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилни приложения

Австрийският канцлер Карл Нехамер настоя разузнавателните служби да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилните приложения. Призивът идва, след като по-рано тази седмица беше предотвратен самоубийствен атентат, планиран да бъде извършен по време на концерт на американската попзвезда Тейлър Суифт във Виена.  Нехамер за отменените..

публикувано на 11.08.24 в 19:46
Минувачи фотографират най-новото произведение на Банкси върху стара полицейска караулка в лондонското Сити, 11 август 2024 г.

Поредна изненада от "неуловимия" Банкси в Лондон

Британският уличен художник Банкси потвърди, че е нарисувал плуващи риби върху караулна будка на полицията в Лондон. Това е седма творба на Банкси за последната седмица.  Така неделният ден поднесе поредна изненада от "неуловимия" творец. Поредна творба на Банкси се появи в Лондон Караулната будка със стъклена фасада е на хълма Лудгейт, близо..

публикувано на 11.08.24 в 19:31

Пожар гори в пловдивския квартал "Столипиново"

Постъпил е сигнал за пожар в пловдивския квартал "Столипиново", съобщиха от пресцентъра на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Пловдив.  Сигналът за пожара е подаден около 17:00 часа. В близост до реката в квартала са се запалили отпадъци, най-вероятно автомобилни гуми. Заради пламъците се е образувал черен..

публикувано на 11.08.24 в 19:13
Гъст дим се вижда от магистралата край Атина от горския пожар, който избухна в земеделска земя и горска зона във Варнава, регион Атика, Гърция, 11 август 2024 г.

Голям пожар край Атина, спасяват хора, обкръжени от огъня

Голям пожар се запали до Атина. Горят и къщи. Огнеборците спасяват хора, обкръжени от огъня. До четвъртък включително страната е с много висок риск от пожари, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. 3000 евро глоба за палене на огън на открито в Гърция Големият пожар, избухнал във вилна зона до Атина, в района на Варнава , достигна до..

публикувано на 11.08.24 в 18:51
Беларуски танкове по време на учение, архив, юли 2023 г.

Минск заяви, че разполага танкове по границата на Беларус с Украйна

Беларус е започнал да разполага танкове по границата си с Украйна, заяви беларуското министерство на отбраната, на фона на съобщенията, че Беларус е свалил няколко украински дрона   във въздушното си пространство, предаде ДПА. Ведомството публикува видео в "Телеграм", на кадри от които се вижда товарене на танкове на товарни вагони. Подразделенията..

публикувано на 11.08.24 в 17:33
Снимката е илюстративна

Какъв е ефектът от новите мерки в община Сливен за контрол на движението с тротинетки

В Сливен общинските власти започнаха да прилагат санкциите от промените в Наредбата за обществения ред за движение на електрически тротинетки и велосипеди в пешеходните зони на града. С промените от месец април съвместните патрули на полицията с общински охранители вече може да задържат превозното средство на нарушителя, докато не си плати глобата...

публикувано на 11.08.24 в 17:22
Александър Вучич

Вучич обвини опозицията в Сърбия, че опитва да организира т. нар. цветна революция

Сръбският президент Александър Вучич обвини опозицията в организиране на т. нар. цветна революция след снощните многохилядни протести срещу плановете за добив на литий и бор в страната. Вучич заяви на пресконференция, че до вчера е смятал за безсмислено да отговаря на "глупости от рода на това, че децата ще се раждат с две глави и че ще си мият..

публикувано на 11.08.24 в 16:28