Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волфганг Крах: Държави в ЕС нямат интерес благодатната среда за офшорки да се промени

| обновено на 09.04.16 в 09:53
Волфганг Крах
Снимка: Зюддойче цайтунг


В Европейския съюз има държави, които нямат интерес благодатната среда за офшорни фирми да се промени, заяви за предаването "Събота 150" главният редактор на германския всекидневник "Зюддойче цайтунг" Волфганг Крах. В коментар за скандала "Панама пейпърс", той заяви:

Нашият опит показва, че международното сътрудничество между службите съвсем не е тясно и не е на ниво, за да се преборят с укриването на данъци, прането на пари и други престъпления.

От документите е пределно ясно, че не говорим само за укриване на данъци. Не бих искал да омаловажавам данъчните престъпления, но тук става дума за пране на пари от криминални, мафиотски структури, наркокартели и т.н. Офшорните фирми се използват и за изкупуване на бизнеси в Европа. Към това трябва да прибавим и политическото влияние, което се упражнява чрез тези фирми-пощенски кутии. Пример за това са Северна Кория и Сирия. Офшорни фирми са използвани, и това е пределно ясно от документите, за да се заобикалят международни санкции. Северна Корея например е използвала схемата, за да се сдобие с ядрено оръжие. В Сирия случаят също е съвсем ясен - племенник на Асад е използвал офшорни фирми, за да заобиколи международните санкции и в крайна сметка по този начин режимът да финансира войната срещу собствения си народ. Към тези два случая нека прибавим и комунистическото партийно и държавно ръководство в Китай, което разполага с несметни богатства, дълбоко скрити от китайците в офшорни фирми.

При разследването на документите на адвокатската кантора Мосак Фонсека става дума за огромно количество информация - 2,7 терабайта, 214 хиляди фирми-пощенски кутии.  Крах сподели, че  преди около година медията е била потърсена от източник, поставил изричното условие да остане анонимен. В началото най-трудно e било да се намери чисто техническо решение, как източникът да предава информацията.

Разследването ни продължи около една година, като трябва да призная, че работихме денонощно - такова количество информация не сме обработвали никога досега. Публикувахме данните сега, защото това беше първият възможен момент, когато можехме със сигурност да кажем: да, разполагаме с проверени от нас, журналистите, доказателства. Много бихме искали да излезем с информацията и по-рано, но не бяхме готови. На няколко пъти отлагахме публикацията, защото не сме си и представяли, с колко сложно разследване сме се захванали, а трябваше да сме сигурни в изводите си.

Нека да е ясно - информацията постъпи първо при нас, в редакцията на Зюддойче цайтунг. Вестникът е собственост на семейство от Мюнхен и на няколко малки издателства от южна Германия. Ние нямаме нужда от спонсорства или дарения. Освен това данните бяха първо анализирани от нас, от Зюддойче цайтунг. Едва след това се свързахме с международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ, като тази организация наистина се финансира от фондации и чрез дарения. Но дори и техните спонсори нямат никакво влияние върху анализа на данните, защото нямат достъп до тях. Те не знаят, какво пише в документите. Журналистите, които участваха в разследването, са около 400 в целия свят и сред тях има както репортери от левичарски издания, така и журналисти от консервативни и либерални издания. Всеки един от тях има различни политически убеждения. Така че нашето разследване се проведе с помощта на колеги, без значение, какви политически идеи изповядват. Просто не е възможно да повлияеш върху работата на толкова много и различни журналисти от целия свят.

Журналистите няма да предадат досиетата на службите, категоричен е Крах:

Предоставянето на информацията на службите неминуемо ще застраши живота на нашия източник. Не искаме това да се случва и при никакви условия няма да го допуснем. Освен това разследващата журналистика живее от доверието на източниците в журналистите.

В резултат от разкритията от „Панамските досиета“ германският министър на правосъдието Хайко Маас обяви намерението на правителството в Берлин да създаде регистър на офшорните фирми, за да осветли собствениците им. Банките в Германия много бързо подкрепиха идеята, въпреки че се оказа, че в схемата участват и най-големите от тях . Волфганг Крах коментира:

Вербално тази политическа воля през последните години се изразява, но не виждам конкретни стъпки, така че да няма повече държави данъчен рай или офшорки, а напротив - този „бизнес“ процъфтява. Надявам се, че Панамският случай ще бъде повод за международната общност този път наистина да промени нещата, да престане само да говори, а да действа. Дори само в рамките на ЕС обаче виждаме, че има държави, които нямат никакъв интерес, положението да се промени. Вирджинските острови са част от Великобритания, а те играят една от главните роли в нашето разследване.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага..

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Ангелина Ангелова: Любовта е от най-големите мотиватори

Книгата „Благородството задължава“ ще бъде представена на Алея на книгата във Варна. Това е третата книга на Ангелина Ангелова. „Любовта е един от най-големите мотиватори на човешката природа, да постигнем повече, за да сме достойни за партньора си. Когато имаш идеята за нова история не е трудно да пишеш за любов“, сподели в интервю пред БНР..

публикувано на 22.07.24 в 18:38
Камала Харис

Видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален наследник. Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59