Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Давутоглу: Новата турска конституция ще бъде светска

Ахмет Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Ахмед Давутоглу обеща, че новата турска конституция ще гарантира светския характер на страната. Проектът за конституция се очаква да бъде обсъден и гласуван на референдум до края на годината.

Новата констуция на Турция ще остане светска. Този принцип гарантира религиозните свободи на гражданите, а също, че държавата е еднакво разграничена от всичките религиозни общности и като такъв ще присъства и в новата конституция на страната, заяви Давутоглу.

Реакциите относно бъдещето на светския характер на новата турска конституция се разгоряха във връзка с антисветско изказване на председателя на Великото национално събрание на Турция Исмаил Кахраман, който е от квотата на управляващата консервативно ислямистка ПСР.

Ислямска Турция трябва да има религиозна конституция. Защо трябва да изпадаме в ситуация, при която да отстъпваме от религията, посочи преди няколко дни той.

Това изказване на ръководителя на Върховния орган на държавата предизвика буря от протестни акции в редица градове на страната. Състояха се граждански протести, на които бяха изразени притеснения, че подобни изказвания засилват още повече притесненията за увеличаваща се ислямизация по време на управлението на ПСР. Полицията на някои места използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите.

Политици от основната опозиционна Народнорепубликанска партия и Партията на националистическото действие също се обявиха против.

Под натиска на общественото мнение председателят на парламента поднесе извинения, че е бил неправилно разбран.

Предвижда се проектът за новата конституция на страната да бъде внесен на референдум вероятно през втората половина на тази година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Турция, граничен патрул

Турция разполага ракетни установки край граничния крад Килис

Турската армия е разположила допълнителни сили край най-близкия до границата със Сирия град Килис. През последните дни на няколко пъти ракети, изстреляни от сирийска територия, паднаха в града и причиниха смъртта на над 10 души, а десетки бяха ранени...

публикувано на 27.04.16 в 12:19

Турция разшири територията си с парче земя от Грузия

С 15 акра грузинска земя турската държава увеличава територията си и това стана с подписан днес протокол между делегации на двете страни. Преди 40 г. река Чаксу, която представлява водната граница, е изменила коритото си и е заляла част от..

публикувано на 26.04.16 в 17:23

Федерика Могерини: Турция е далеч от членство в ЕС

Турция е още далеч от членство в Европейския съюз. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. „Ние сме далеч от това“, каза тя пред френската радиостанция „Франс-ентер“, отговаряйки на въпрос..

публикувано на 26.04.16 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете жертви в складовете с пиротехника край Елин Пелин са загинали от взрива

Взрив е причинил смъртта на двамата, чиито тела бяха открити вчера до складовете за пиротехника в с. Гара Елин Пелин. Това е заключението на съдебния медик, съобщи окръжният прокурор на София област Наталия Николова. Тя уточни, че предстои..

публикувано на 29.07.24 в 09:06
Украински войник изстрелва дрон на фронтовата линия в Херсон

Пожар във Воронежка област на Русия след сваляне на дрон

Русия съобщи за щети от дрон във Воронежка област. При падането на безпилотния апарат е повреден обект на комуналната инфраструктура в село Газопровод и е възникнал пожар, предаде ТАСС. Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя"..

публикувано на 29.07.24 в 08:37
Снимката е илюстративна

Очаква се противопожарен самолет от Франция за гасенето на пожара на границата с Гърция

Очаква се днес да пристигне противопожарен самолет от Франция, за да се включи в гасенето на пожара на граничната планина Славянка. Страната ни поиска помощта по Европейския механизъм за гражданска защита, след като снощи огънят, който изпепели над..

публикувано на 29.07.24 в 08:09

Четирима руски журналисти останаха без акредитации за Игрите в Париж

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че организационният комитет на Олимпийските игри в Париж е лишил четирима нейни журналисти от акредитация за отразяване на Игрите, без да се споменават конкретни причини. Русия заяви, че..

публикувано на 29.07.24 в 08:09
Кадър от взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Борис Радански: Нормативно има минимални отстояния на опасни производства от населените места

Нормативната база регламентира за отделни видове производства и съхранение на взривни вещества и боеприпаси минимални отстояния от населени места и инфраструктура . Това обясни в интервю за БНР Борис Радански, собственик на фирма за военни..

публикувано на 29.07.24 в 08:00
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Николас Мадуро е обявен за победител на президентския вот във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отново печели изборите във Венецуела, съобщи Избирателната комисия, въпреки многобройните сондажи, които сочеха предимство на опозицията. Основен съперник на Мадуро беше кандидатът на най-големия..

публикувано на 29.07.24 в 07:57
Снимки на жертвите на удара срещу окупираните от Израел Голански възвишения.

САЩ и европейски държави се обявиха против разрастване на конфликта Израел - "Хизбула"

Съединените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта на Израел с ливанската радикална групировка "Хизбула", която беше обвинена за гибелта на 12 деца и младежи при ракетно нападение в окупираните Голански възвишения...

публикувано на 29.07.24 в 07:48