Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмисля се криминализиране на нерегламентираните превози

Снимка: БГНЕС

До месец Министерството на транспорта ще подготви собствен анализ на пазара на нерегламентираните превози и предложение за тяхното криминализиране, чрез промени в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата. Това заяви след среща в парламента с автобусните превозвачи министър Ивайло Московски:

Започнах да мисля, че това е решението. Разговарял съм и с министър-председателя по темата. В този случай дори самите превозвачи го анонсираха като възможен вид решение на контрола на пътя.

И вътрешният министър Румяна Бъчварова смята, че има поле за обсъждане преди да се премине към законово уреждане на казуса. Тя е убедена, че това е път за категорично намаляване на дела на сивия сектор в превозваческите услуги:

Беше направена работна група, но въпросът е как да се регламентира криминализирането, как да се установи и запише, за да имаме основание ние да предприемаме съответните мерки и да осъществяваме по-ефективен контрол. Но темата не е само до тези мерки. По-скоро трябва да има една обща система, която да контролира този процес на нерегламентирана професионална дейност.

Румяна Бъчварова коментира и идеята на Министерството на финансите да се предприеме филтриране на социалните мрежи и сайтовете за споделено пътуване, за да се преборят с нерегламентираните превози:

Ние имаме конкретни случаи, в които можем да осъществяваме тази дейност. Към момента това е просто един източник на информация за нас, за да се ориентираме кой и по какъв начин предлага тази услуга.

И още - до месец министър Ивайло Московски ще внесе предложение до другите контролиращи ведомства за създаване на единен орган за контрол на пътя:
 
Мога да потвърдя, че вероятно до един месец ще сме готови с анализ, който ще предоставим и на другите колеги. Той ще съдържа в себе си концепция за създаване на един такъв единен орган на държавата за контрол на пътя, който на практика да обедини функциите на всички ангажирани институции, за да може по-ефективно да се извършва контрола на пътя.

Днешната среща беше предизвикана от мащабни протести на българските превозвачи срещу сивия сектор и нерегламентираните превози в бранша, с които нито коректните фирми, нито контролните органи успяват да се преборят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 17 октомври ще се проведе отложеният тест на Системата за ранно предупреждение

На 17 октомври, четвъртък, ще бъде проведен отложеният национален тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert.  В продължение на половин час - от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на функционирането на системата.  Ще бъде разпространено съобщение до  мобилните устройства на гражданите на..

публикувано на 14.10.24 в 14:47

Денят на св. Петка Българска - празник за Габрово, Севлиево и Дряново

Денят, в който почитаме св. Петка Българска е празничен за Габрово, Севлиево и Дряново. Със света литургия в храмовете и молебен за здраве започна денят за жителите им. Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден За балканските селища почитта към света Петка е свързана с мощите на светицата, които през 13-и век..

публикувано на 14.10.24 в 14:40
Снимката е илюстративна.

Увеличение на нарушенията с електрически тротинетки в област В. Търново

Девет тежки катастрофи с 16 пострадали са станали през миналата седмица във Великотърновска област. От Пътната полиция отчетоха увеличение на нарушенията с електрически тротинетки. 282 акта и над 1000 фиша са съставени във Великотърновска област през миналата седмица за нарушения по пътищата. Няма нито една санкция за неправилно управление на..

публикувано на 14.10.24 в 14:22
Весела Чернева

Весела Чернева: Най-рано пролетта може да започнат някакви преговори между Русия и Украйна

Войната в Украйна няма да завърши с капитулация на едната или на другата страна, а с някакъв тип споразумение и двете страни да приемат някакви отстъпки,  коментира в интервю пред БНР Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външни отношения. Тя обясни, че Мирният план на Зеленски е какво би могла да отстъпи едната страна и..

публикувано на 14.10.24 в 14:12
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл: Ученията на НАТО нагнетяват напрежение

Кремъл заяви, че ядрените учения на НАТО нагнетяват напрежение на фона на "горещата война" в Украйна, предаде ТАСС като цитира говорителя Дмитрий Песков.  Според Песков е невъзможно да се водят преговори за ядрено разоръжаване със САЩ, за което Вашингтон даде знак, че е отворен, тъй като западните ядрени сили са преки или непреки участници в..

публикувано на 14.10.24 в 14:02

Над 5600 са тежките катастрофи у нас от началото на 2024 г., жертвите са 356

Над 5600 са тежките катастрофи у нас от началото на годината до момента. Това съобщи комисар Мария Ботева заместник-началник на Пътната полиция. При тях са загинали 356 човека, а ранените са над 7000. От МВР отчетоха още, че спрямо същия период на миналата година катастрофите са с близо 800 повече. За сметка на това загиналите са по-малко,..

публикувано на 14.10.24 в 13:43
Димитър Хаджидимитров

Димитър Хаджидимитров: Изборите в САЩ са фактор, задържащ цените на горивата

Предстоящите избори в САЩ са фактор, задържащ цените на горивата. Това мнение изказа пред БНР Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива. "В момента, ако петролът на световните борси поскъпне, няма да бъде представена добре в икономически план сегашната администрация..

публикувано на 14.10.24 в 13:31