Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмет Давутоглу ще се оттегли като премиер и председател на управляващата партия в Турция

Партия на справедливостта и развитието ще проведе извънредния си конгрес на 22-ри май

| обновено на 05.05.16 в 16:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу обяви, че няма да се кандидатира отново за председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието и ще се оттегли от премиерския пост. Съгласно правилата на партията лидерът ѝ съвместява позицията с тази на министър-председател.

Обявявам, че партията ще проведе следващия си конгрес на 22-ри май. Не мисля, че ще бъда кандидат за председател на следващия конгрес, имайки предвид настоящите обстоятелства, заяви Ахмет Давутоглу на пресконференция след заседание на Централния комитет на управляващата партия.

Той призна, че края на мандадата му не е негов избор, а произлиза от необходимост за оставката му. Давутоглу обаче подчерта, че не съжалява и не чувства да се е провалил. Той посочи, че е запазил непокътнати партията и правителството през бурен за Турция период и призова партията да не се разцепва. След оттеглянето ми ще бъда депутат, уточни премиерът, докато някои членове на партията открито плачеха по време на речта му.

Въпреки предположенията, че оттеглянето му е резултат от напрежение между него и президента Реджеп Тайип Ердоган, Давутоглу обясни, че няма да критикува президента и никой никога няма да го чуе да казва лоша дума за него.

Медиите коментират от седмици различията между Давутоглу и Ердоган. По-рано днес двамата разговаряха, но явно не са успели да преодолеят конфликта помежду си. Ердоган лично избра Ахмет Давутоглу да го наследи начело на Партията на справедливостта и развитието, след като беше избран за президент през 2014 г. Преди това Давутоглу беше външен министър на Турция. Напрежението между двамата обаче е свързано с факта, че Давутоглу не одобрява стремежите на Ердоган да превърне Турция в президентска република.

Очаква се следващият премиер да бъде по-склонен да промени конституцията, така че да създаде президентска система. Според опозицията това означава авторитаризмът в лицето на Ердоган също да се увеличи.

Промяната в управлението идва в момент на нарастваща нестабилност в страната, която страда от задълбочаващия се конфликт с Кюрдската работническа партия, атаки на "Ислямска държава" и огромен приток на мигранти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ахмет Давутоглу се разделя с лидерството на турската управляваща партия

Турският президент Реджеп Ердоган скъса всички връзки с премиера и лидер на Партията на справедливостта и развитието Ахмет Давутоглу . След продължилата близо двучасова среща между тях бе съобщено, че още през този месец ще бъде свикан извънреден..

публикувано на 05.05.16 в 07:21
Ахмет Давутоглу

Зорница Илиева: Разривът между Ердоган и Давутоглу не е от вчера

Драмата между двамата първи мъже на Турция не е от вчера. Те си разделиха дори медиите в Турция. Давутоглу никога открито не е говорил критично за Ердоган, но становищата им по ключови за Турция въпроси се разминават доста отдавна. Този..

публикувано на 05.05.16 в 13:06

Джемил Ертем: Няма да има предсрочни избори в Турция

В Турция няма да има предсрочни избори въпреки намеренията на управляващата Партия на справедливостта и развитието да избере нов лидер по-късно този месец, заяви Джемил Ертем – съветник на президента Реджеп Ердоган . Турция и нейната икономика ще се..

публикувано на 05.05.16 в 11:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете жертви в складовете с пиротехника край Елин Пелин са загинали от взрива

Взрив е причинил смъртта на двамата, чиито тела бяха открити вчера до складовете за пиротехника в с. Гара Елин Пелин. Това е заключението на съдебния медик, съобщи окръжният прокурор на София област Наталия Николова. Тя уточни, че предстои..

публикувано на 29.07.24 в 09:06
Украински войник изстрелва дрон на фронтовата линия в Херсон

Пожар във Воронежка област на Русия след сваляне на дрон

Русия съобщи за щети от дрон във Воронежка област. При падането на безпилотния апарат е повреден обект на комуналната инфраструктура в село Газопровод и е възникнал пожар, предаде ТАСС. Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя"..

публикувано на 29.07.24 в 08:37
Снимката е илюстративна

Очаква се противопожарен самолет от Франция за гасенето на пожара на границата с Гърция

Очаква се днес да пристигне противопожарен самолет от Франция, за да се включи в гасенето на пожара на граничната планина Славянка. Страната ми поиска помощта по Европейския механизъм за гражданска защита, след като снощи огъня, който изпепели над..

публикувано на 29.07.24 в 08:09

Четирима руски журналисти останаха без акредитации за Игрите в Париж

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че организационният комитет на Олимпийските игри в Париж е лишил четирима нейни журналисти от акредитация за отразяване на Игрите, без да се споменават конкретни причини. Русия заяви, че..

публикувано на 29.07.24 в 08:09
Кадър от взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Борис Радански: Нормативно има минимални отстояния на опасни производства от населените места

Нормативната база регламентира за отделни видове производства и съхранение на взривни вещества и боеприпаси минимални отстояния от населени места и инфраструктура . Това обясни в интервю за БНР Борис Радански, собственик на фирма за военни..

публикувано на 29.07.24 в 08:00
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Николас Мадуро е обявен за победител на президентския вот във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отново печели изборите във Венецуела, съобщи Избирателната комисия, въпреки многобройните сондажи, които сочеха предимство на опозицията. Основен съперник на Мадуро беше кандидатът на най-големия..

публикувано на 29.07.24 в 07:57
Снимки на жертвите на удара срещу окупираните от Израел Голански възвишения.

САЩ и европейски държави се обявиха против разрастване на конфликта Израел - "Хизбула"

Съединените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта на Израел с ливанската радикална групировка "Хизбула", която беше обвинена за гибелта на 12 деца и младежи при ракетно нападение в окупираните Голански възвишения...

публикувано на 29.07.24 в 07:48