Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Триизмерни фантазии ще оживеят на фестивал за улично изкуство

БНР Новини

Модерното изкуство се ражда на улицата пред очите ни, щедро разгръща илюзорния си свят с мащаби и пространства, които превземат въображението ни, ала и то като живота се оказва смъртно. И след като отминем, единствената галерия за преживяното остават спомените.

В края на май чирпанското село Могилово ще приюти Първия международен 3D фестивал за рисунки на асфалт в страната ни. Тогава световноизвестни художници от Холандия, Италия, Украйна, Мексико ще рисуват триизмерни и четириизмерни картини върху плоскости и стени. А с помощта на специална техника творбите им ще се запазят непокътнати няколко месеца, за да ги видят повече хора.

СнимкаИ ако все още се питате какво е 3D рисунка, можете да добиете преки впечатления от изображението на първокласния майстор Леон Кеер, който ще бъде един от гостите на фестивала. Холандският странстващ художник неотдавна създаде лятно настроение в столичен мол с гигантската си рисунка на жълто пате, плуващо в чаша с вода.

СнимкаВсъщност уличният вид изкуство се е зародило преди пет века в Италия, където имало художници скитници. Те били наемани на работа в катедралите, а в останалото време изкарвали прехраната си с рисунки на площадите. Заради войните през миналия век изкуството било забравено и впоследвствие възродено чрез международен фестивал за рисуване на улицата, провел се през 70-те в италианския град Куртатоне. И така до днес, когато уличните рисунки се превръщат в 3D изображения.

Що се отнася до българския фестивал, той ще бъде открит с изненада, посветена на 24 май, разказва Владимир Недев от организаторите.

Програмата започва с рисуване на кирилицата в триизмерен вариант – ще бъде нещо като уъркшоп на Алекс Максиов от Украйна и на Леон Кеер от Холандия, двама мащабни творци, които рисуват по целия свят. Трийсет деца ще рисуват с тях азбуката и това ще се превърне в атракция, още повече че не е правено досега. Ще бъдат обособени и още две арт зони. И това се случва в една малко известна земя в Могилово – Мидалидаре, с пространства, позволяващи широк поглед върху нещата, и с добри плоскости за рисуване.



На фестивала големите имена в стрийт изкуството ще прибавят и четвърто измерение в творбите си, като продължат рисунките си върху стена. Какви обаче ще бъдат техните изображения, остава в тайна.

Изборът на творбите е оставен изцяло на творческото въображение на художниците – казва Владимир Недев. – Единственото ясно нещо, е че те са силно ангажирани с проблемите на глобалния свят, на климата, на екологията. Така че очакваме в тази посока да бъдат и техните изображения. Леон Кеер например има много силни творби, посветени на екологията, от различни точки на света.

СнимкаНай-известната творба на холандеца е ограмна 3D рисунка на Теракотената армия, създадена в САЩ. Той открива уличното изкуство през 2007 г., а идва в страната ни, за да вдъхнови и българските художници да гледат професионално на триизмерните рисунки. В подкрепа на думите му млади наши артисти вече работят върху инсталации, които ще разположат върху надвисналите над Могилово хълмове. Една от тях ще представлява спирали – „динамични и мащабни като визия”, обясни Владимир Недев.

Навлизайки в сферата на стрийт арт-а все повече се убеждавам, че 3D и 4D изображенията определено са изкуство. Дори и да изчезнат при следващия дъжд според Леон Кеер „рисунките наистина са временни, но нещо подобно е и животът”. Въпреки нетрайността си, това е въздействащо изкуство, чиято публика е многократно по-широка от тази в галериите.

Първият у нас международен 3D фестивал започва на 25 май. Освен художниците в него ще участват Старозагорската опера, ансамбъл „Загорче” и много други музиканти. Ще бъдат представени и местните занаяти и винарство.

Снимките са предоставени от организаторите на фестивала


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.