Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бинали Йълдъръм ще бъде новият премиер на Турция

Бинали Йълдъръм
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следващ премиер на Турция ще бъде досегашният министър на транспорта Бинали Йълдъръм. Той ще оглави и управляващата Партия на справедливостта и развитието. Йълдъръм ще замени на двата поста Ахмет Давутоглу, който по-рано този месец обяви оттеглянето си след разногласия с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Бинали е единственият кандидат за поста, който ще бъде избран на извънредния конгрес на Партия на справедливостта и развитието на 22-ри май в Анкара.

Кандидатурата беше обявена на специална церемония от говорителя на Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик. Според турския закон лидерът на управляващата Партия на справедливостта и развитието става и премиер на страната, така че Бинали Йълдъръм ще бъде новият премиер на Турция.

Според близки до Партия на справедливостта и развитието източници кандидатурата на Бинали Йълдъръм е била утвърдена между общо петима кандидати. Специално е предпочетена от президента Реджеп Ердоган, който имаше разногласия с Давутоглу. Подчертава се, че Бинали Йълдъръм ще работи в пълна хармония с Ердоган.

Бинали Йълдъръм е от най-старите и много опитни кадри на Партия на справедливостта и развитието, който има голям дял в реализирането на мегатранспортните проекти на Турция. Твърди се, че се ползва с изключителното доверие на Ердоган, което е и главната причина за издигането му на този пост и ще следва стриктно начертанията му.

В първото си изявление след издигането му за кандидат за лидер на Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм подчерта, че днешният ден, в който се отбелязва празникът за почит към паметта на Ататюрк, на младежта и спорта е изключително важен момент. Той благодари на Ердоган, когото нарече основател и единствен почетен лидер на Партия на справедливостта и развитието. Той обеща,че ще работи активно за единството на партията, за благото на страната и на народа.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган ратифицира подписаното с Европейския съюз споразумение за реадмисия, което е необходимо за отмяна на визите за турски граждани за страните от Шенгенската зона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ахмет Давутоглу ще се оттегли като премиер и председател на управляващата партия в Турция

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу обяви, че няма да се кандидатира отново за председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието и ще се оттегли от премиерския пост. Съгласно правилата на партията лидерът ѝ съвместява позицията с тази на..

обновено на 05.05.16 в 16:02
Ахмет Давутоглу

Зорница Илиева: Разривът между Ердоган и Давутоглу не е от вчера

Драмата между двамата първи мъже на Турция не е от вчера. Те си разделиха дори медиите в Турция. Давутоглу никога открито не е говорил критично за Ердоган, но становищата им по ключови за Турция въпроси се разминават доста отдавна. Този..

публикувано на 05.05.16 в 13:06

Ахмет Давутоглу се разделя с лидерството на турската управляваща партия

Турският президент Реджеп Ердоган скъса всички връзки с премиера и лидер на Партията на справедливостта и развитието Ахмет Давутоглу . След продължилата близо двучасова среща между тях бе съобщено, че още през този месец ще бъде свикан извънреден..

публикувано на 05.05.16 в 07:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен..

публикувано на 29.07.24 в 07:00

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25