Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на борсата в Атина и понижение на доходността на гръцките облигации след прогрес по сделката за дълга

Акциите на компаниите, търгувани на борса в Атина, нарастват в началото на днешната търговия, докато доходността на гръцките облигации се понижава след постигнатия прогрес в преговорите между Еврогрупата и МВФ относно облекчаване на дълговата тежест на страната. На продължилата до ранните часове на деня среща финансовите министри от еврозоната също така одобриха отпускането на следващ транш в размер на 10,3 млрд. евро от помощта за Гърция, заложена в третата спасителна програма.

Основният фондов индекс ATG на борсата в Атина отваря с повишение от 1,4%, като най-солиден ръст с около 3,4% бележи гръцкия банков индекс.

В същото време доходността на 10-годишните гръцки държавни облигации се понижава с 30 базисни пункта към шестмесечно от 7,07%, докато лихвата по краткосрочните двугодишни книжа пада с над 100 пункта също към шестмесечно дъно от 6,77 на сто.

Позитивният изход от срещата на Еврогрупата и МВФ за Гърция, както и поскъпването на петрола към ключовата бариера от 50 долара за барел се отразяват позитивно и на останалите европейските борси.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,78%, най-вече благодарение на повишение с 1,13% на индекса, включващ европейските петролни и газови компании.

Скокът на фючърсите на американския лек суров петрол и на петрола сорт брент с около 1,50% над 49,30 долара за барел допринася за солидно повишение на акциите на испанската Repsol SA с 3,04%, на италианската Eni SpA - с 1,27% и на SBM Offshore NV - с 0,65%.

Немският фондов индекс DAX нараства с 0,97%, френският индекс CAC40 - с 0,57%, италианският MIB - с 0,54%, испанският Ibex-35 - с 1,45% и британският фондов индекс FTSE100 - 0,54%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.