Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петер Филцмайер: Австрийският избор не бива да успокоява Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тест за бъдещето на ЕС, който изпраща разнопосочни послания и дава повод за размисъл, своеобразно допитване „за“ и „против“ съюза и поляризация на обществото – това гласят водещите коментари около резултатите от президентските избори в Австрия. Вотът бе напрегнат и пълен с неизвестни до последния момент. На пръв поглед разделителната линия върви по отношение на бежанската криза, но едва ли само тя е в основата на оспорвания резултат. 140 хиляди гласа преднина отредиха новият австрийски президент да бъде Александер Ван Дер Белен, независим кандидат, подкрепен от зелените. Той бе определен r като „първият зелен президент на Австрия и в Европа.

Австрийският политолог и университетски преподавател проф. Петер Филцмайер, който ръководи Виенския институт за стратегически анализи отбеляза в интервю за предаването „Събота 150“, че не би говорил за разделение в обществото, а по-скоро за разделителни линии:

Избирателите гласуваха не само защото намират единия или другия кандидат за симпатичен. Избирателите на президента Ван Дер Белен и на неговия противник Норберт Хофер просто виждат пътя за развитието на страната по различен начин. Привържениците на Хофер смятат, че досегашния политически курс е погрешен, те се страхуват за социалната си сигурност и смятат, че жизненият им стандарт се влошава. Това са песимистите, ако можем така образно да ги характеризираме. Значително по-оптимистични са избирателите на Александър Ван Дер Белен, които въпреки критичното си отношение към статуквото смятат, че Австрия се движи в правилната посока и не виждат заплаха за собствения си жизнен стандарт.

Изборите бяха решени от независимите, от надпартийните гласоподаватели, и това е напълно логично, защото на втория тур се явиха двама кандидати на опозицията, заяви още проф. Филцмайер, според когото изборите са били индикатор за драстична промяна на нагласите в Австрия:

Един срещу друг се изправиха двама напълно противоположни кандидати - Норберт Хофер, който е ясно изразен десен политик, и Александър Ван Дер Белен, който е ляв либерал. При такова разположение съвсем естествено е, че избирателите няма да се водят само от партийните си пристрастия.

Проблемът обаче е съвсем друг. Изборите показаха, че настроенията в Австрия са се променили драстично, защото мотивацията да гласуваш за Ван Дер Белен беше преди всичко да се предотврати избора на крайно десния кандидат Хофер.

Президентските избори в Австрия предизвикаха голям интерес в Европа. След обявяването на резултатите можеше буквално да се чуе въздишката на облекчение на европейските лидери. След предотвратения избор на един националпопулист като Норберт Хофер, може ли ЕС да „скръсти ръце“ и да се успокои на фона на растящата подкрепа за националистични партии, като Партията на свободата в Австрия, Алтернатива за Германия, Националния фронт във Франция?

Не бих разбрал Европа, ако сега скръсти ръце и се успокои. Успокоително е наистина, че дипломатическите контакти с Австрия с президент Ван Дер Белен ще са значително по-лесни, отколкото с евроскептика Хофер. Но изборите в Австрия предизвикаха толкова голям интерес, защото са нагледен пример за променените настроения в цяла Европа. Говорим за растящото недоволство към "онези горе" от страна на "онези долу", към политическите елити. Говорим за недоволство по теми като бежанската криза, но и икономическите и социалните страхове на хората. Тези настроения няма да отминат, само защото един кандидат е спечелил с 0,6% преднина. В Австрия, но и другаде в Европа, например във Франция, настроенията остават и за това никой няма право да скръсти ръце и да бъде спокоен.

Позицията на австрийския политолог в детайли чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59
Евтим Милошев във Велико Търново

Евтим Милошев: Културният туризъм си струва самостоятелно да се развива

Министерството на туризма, общините и туроператорите разработват програми, с които чрез съвместно финансиране да популяризират България за развитие на различните видове туризъм. Един от акцентите е културният туризъм, заяви на среща с туристическия бизнес във Велико Търново служебният министър на туризма Евтим Милошев. Тези програми вече..

публикувано на 26.04.24 в 21:56
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април - Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки, световната синдикална общност..

публикувано на 26.04.24 в 21:44
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха окончателно оторизирани от Конгреса и след като Пентагонът отпусна оръжие от наличния си арсенал за 1..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02