Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умовете и душите на ИД още не са превзети

ДАЕШ/Ислямска държава може да бъде смазана технически, но това няма да я победи. Трябва да се превземат умовете и душите им, а те още не са, коментира анализаторът проф. Владимир Чуков. 

Трудно може да се прогнозира как ще се развие конфликтът с най-голямата в света терористична организация, каквато е "Ислямска държава", казва проф.Чуков, но той не е оптимист. Това, което трябва да гледаме, това са по-скоро геополитическите процеси – това е самата обстановка в Близкия изток, това е вулканът от хора, които изхвърля Близкият изток. Това е, което ние трябва да наблюдаваме, трябва да наблюдаваме причините, трябва да ги анализираме. За съжаление това, което аз виждам в Близкия изток, респективно в Сирия, е една обстановка, която бих казал, че е по-тежка от онази от миналата година – това са няколко фронта, това са няколко сблъсъка, които за съжаление изстрелват бежанци – нон стоп, т. е. имаме една мелачка и за съжаление не мога да направя никаква оптимистична прогноза, че обстановката ще се промени.

Проф.Чуков  коментира и политическите ходове на Турция: Турция използва бежанците като инструмент в своята външна политика. Нека да припомня, 2011 г. Ердоган дори не беше приет в Брюксел, когато искаше да лансира преговорния процес. Сега, когато той има между ръцете си два и половина милиона сирийски бежанци, той много ясно се опитва да се възползва от тази ситуация. Спомняте си втората половина на миналата година какво се получи – това е повече от 1 милион, които прекосиха от Турция в Гърция и по балканската отсечка. От всичко това той се опитва да се възползва, така че да извоюва позиции в самото турско общество, т. е. идеята е да паднат визите. Това е неговата фикс идея, която той се опитва да наложи въпреки че критериите, които Европа е изработила, той не ги прилага.

Проф.Чуков подчерта, че въпреки намаляването на интензитета на бежанския поток, в което няма никакво съмнение, при анализирането на сделката Турция -ЕС:  Деюре това е един меморандум за намерения – от европейска страна нямаме нито ратификация в Европейския парламент, нито има подпис, нито има печат, не е публикувано  във вестника на Европейския съюз. От турска страна този акт не е ратифициран от турския парламент, т. е. в момента имаме един текст, имаме едно писмено обещание и това и от там насетне започва едно изнудване от страна на Турция на европейските – ако вие не премахнете визовия режим, то ние отново ще пуснем бежанците, това е деюре.

Нека погледнем фактите. Този балкански път на бежанците можеше спокойно да мине през България, можеше да мине и през Гърция. Какво предизвикват бежанците? Те имат много ясна крайна цел и това е Германия. По техния път те дестабилизират дадената страна, но в същото време преобразуват, трансформират местното обществено мнение и много ясно видяхме разделението на Западна и на Източна Европа, т. е. гласът на Вишеградската четворка става изключително силен, т. е. ако до този момент в Източна Европа г-жа Меркел беше символ на европеизма, то от тук насетне символ на Европа е Виктор Орбан и Вишеградската четворка. Или доказателство за моята теза са изборите в Австрия. За пръв път на балотаж за поста президент беше политик, който много ясно споделя вижданията на Виктор Орбан и Вишеградската четворка, т. е. това ясно се отчита от Анкара.

Много са обстоятелствата, много са причините в България да няма бежанци. Пак искам да спомена, че ако се беше появил тук този огромен бежански поток, то със сигурност този сектор, който наричаме патриотичен и националистически, щяха да бъдат много по-силни. Това много силно щеше да се отрази и на позициите на партиите в България, които са по-близки до Турция, по-близки са до Анкара, т. е. всичко това щеше да бъде по-лошо възприето от Анкара. Ето, погледнете, в гръцкия парламент има една крайно дясна партия, тя обаче не влиза в правителството, т. е. в гръцкото правителство министърът на отбраната е Никос Каменос, който е председател на  една умерена националистическа партия, т. е. виждате те побират не крайната десница, а по-умерената, докато в България при наличието на огромно количество бежанци позициите на Патриотичния фронт щяха да бъдат в пъти по-силни, отколкото са сега.

Според Владимир Чуков за Турция не е изгодно бежанският /мигрантският поток да минава през България. И ето тук е големият въпрос – дали да бъде Гърция, дали да бъде България, откъде да бъде насочен този поток. Няма никакво съмнение, че тези каналджии, става въпрос за около 30 хиляди каналджии, от които 25 хиляди са турски граждани и никой не може да ме убеди, че те нямат отношение към турската полиция, към турските органи, т. е. накъде да насочват тези групи. Така че очевидно те са преценили, че дестабилизацията на Гърция, както и появата на антитурски настроени сили е по-малка вероятност, отколкото в България. Така че те избират как да бъде формирано общественото мнение, което определено трябва да кажем е много силен коз, много силен инструмент в турската външна политика. 

Излезе един краен срок, до който Ердоган е решил да чака – дали той ще спази, дали ще приложи този краен срок за разтрогването на този меморандум за намерения ми е трудно да кажа, но всичко това е свързано според мен с вътрешнополитическата обстановка в самата Турция, много зависи от трансформациите по посока на институционализирането на президентска република. И естествено, доколко Турция все пак ще съумее да избегне тази изолация, в която в момента се намира. Ето, трябва да погледнем, че дори със стратегическия си партньор Съединените американски щати те имат невероятни противоречия, дори не са в състояние да накарат американците да спрат подкрепата за кюрдите, които са на път да направят този кордон, тази лента в Северна Сирия, противоречията са изключително големи.

В своята последна и осма поред книга "ДАЕШ/Не/Ислямска държава", проф. Боян Чуков изследва причините за появата на терористичната структура. В нея той класифицира джихадизма на западноевропейски, балкански и източноевропейски. 

България на този етап е само коридор за джихадистите. До този момент, казва проф.Чуков, той не разполага с информация, че български гражданин е заминал за Сирия и се бие на страната на джихадистите. Така че, засега в България има само джихадискта логистика и коридор за джихадисти, но военни действия няма. 

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.