Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия - все по-желана дестинация за българите

Като една от най-важните дестинации за морски туризъм, Хърватия притежава дългогодишни традиции и добри възможности за развитие. Тя е посещавана от над 10 млн. туристи всяка година.
На територията ѝ са на разположение над 160 000 легла в хотели, 306 000 легла в други видове частни помещения и 180 000 места в къмпинги. На разположение са 48 пристанища с 13 000 плавателни съда по цялото крайбрежие.
Сред предимствата на туризма в страната са добре запазената околна среда, богатото историческо наследство, мекият средиземноморски климат, сигурността и близостта до големите туристически пазари на Европа. Развити са различни форми на туризъм като летния и зимния, морския, конгресния, екологичния, здравния, ловния и риболовния и селския.
Най-важни и притегателни центрове са Истрия, Квамер, Далмация, Дубровник и Загреб. Тази информация най-често ще намерите, когато четете за туризма на най-новия член на Европейския съюз - Хърватия.

В звуковия файл може да чуете разговор с Лука Бенко от туристическата организация на Загреб, за да разберете: увеличават ли се българските туристи в хърватската столицата и в Хърватия като цяло; по кое време на годината има най-много туристи от България; къде обичат да пътуват хърватите и дали България е предпочитана дестинация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.